Η εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την λίμνη Κορώνεια που “δεν στραγγίζει” ως το 2100, αλλά παραμένει σε κίνδυνο

Το έργο της Ομάδας Εργασίας για την «Περιβαλλοντική Αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας» παρουσιάστηκε σε ημερίδα που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαιτούμενα έργα που προβλέπει το δεύτερο master plan, ενώ όσο έργα πραγματοποιήθηκαν δεν έχουν συντηρηθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, υπογράμμισαν την ανάγκη συγκρότησης ενός Φορέα διαχείρισης και λειτουργίας των έργων της λίμνης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης χαρακτήρισε το θέμα το λίμνης Κορώνεια πολυπαραμετρικό και βαθιά πολιτικό. «Όταν γίνεται μισό ένα masterplan και δεν υπάρχει ένας φορέας που να έχει την ευθύνη για όλα τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και για τη συντήρησή τους, τότε είναι λογικό να παραπαίει. Με την έναρξη της θητείας μας συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακούμης.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης τόνισε τη σοβαρότητα του θέματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοια θέματα δεν πρέπει να μπαίνουν κάτω από το χαλί γιατί αργά ή γρήγορα θα τα βρούμε μπροστά μας με πιο δραματικές συνέπειες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες» και πρόσθεσε ότι « ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενδιαφέρονται τα θέματα του περιβάλλοντος, της αειφορίας, της βιοποικιλότητας».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας αναφέρθηκε στα έργα που υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του master plan για τη διάσωση της λίμνης Κορώνεια όπως τα έργα της ενωτικής τάφρου, το οριστικό κλείσιμο ρυπογόνων  βιομηχανικών μονάδων και υδροβόρων βιομηχανιών, το σφράγισμα δεκάδων βιομηχανικών γεωτρήσεων και τα έργα διαμόρφωσης υγροβιότοπου και δημιουργίας βαθέων ενδιαιτημάτων. Έργα χάρη στα οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας, «η λίμνη  είναι ξανά “ζωντανή”. Έχει και πάλι ζωή». Ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως «για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Κορώνειας είναι αναγκαία η συντήρηση όσων έργων έχουν γίνει ήδη  από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα έργα της ενωτικής τάφρου δεν έχουν συντηρηθεί από το 2009 που ολοκληρώθηκαν. Μάλιστα είπε ότι είναι «κρίσιμης σημασίας η συντήρηση και η  καθαριότητα των ρεμάτων που υδροδοτούν τη λίμνη καθώς και  ότι πρέπει να γίνουν οι λιμνοδεξαμενές  ωρίμανσης, που προβλέπονταν στο μάστερ πλαν και δεν προχώρησαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2017».

Παρουσιάζοντας το έργο της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την «Περιβαλλοντική Αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας» η συντονίστριά του, Δρ Χημικός Μηχανικός Μαρία Σαμολαδά αναφέρθηκε στην ποιότητα των υδάτων το 2021 λέγοντας πως σημειώθηκαν αρκετές υπερβάσεις στην αγωγιμότητα του νερού, στα νιτρικά και τα νιτρώδη καθώς και ότι μειώθηκε το υδατικό ισοζύγιο και ανιχνεύτηκαν οχτώ χημικά στοιχεία σε σημαντικές ποσότητες. Μάλιστα, είπε ότι από τις δράσεις που προβλέπονται στο master plan του 2004 σε εξέλιξη βρίσκονται η σφράγιση των παράνομων γεωτρήσεων και ο περιορισμός της άρδευσης με χρήση αντικινήτρων και πρόσθεσε πως απεντάχθηκε η κατασκευή των λιμνοδεξαμενών γιατί κρίθηκε μη αναγκαία, καθώς στην περιοχή δε λειτουργούν πια βαφεία. Η κα Σαμολαδά στάθηκε στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη θεσμοθέτηση της προστασίας των οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα το έλλειμμα της αποτελεσματικής ενημέρωσης των εμπλεκομένων φορέων.

Ο Δημήτρης Μαλαματάρης, Δρ Πολιτικός Μηχανικός/Υδρολόγοςκαι μέλος της ομάδας εργασίας τόνισε ότι η μείωση της κατείσδυσης και η αύξηση της εκροής από τον υπόγειο υδροφορέα Μυγδονίας για άρδευση, αποτελούν τις κύριες αιτίες του υδατικού του ελλείμματος έως το 2100. Ακόμη είπε ότι η λίμνη Κορώνεια δεν προβλέπεται να στραγγίσει ξανά τουλάχιστον έως το 2100, σύμφωνα με τις κλιματικές προβλέψεις, χωρίς ωστόσο να ανέλθει στη στάθμη – στόχο των περισσότερων 72.000 m2 και επισήμανε την ανάγκη ολιστικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της λεκάνης απορροής Μυγδονίας.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Γιάντσης, Βιολόγος – Ιχθυολόγος, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας σημείωσε ότι η λίμνη δεν έχασε νερό από το 2009 ως το 2015 ενώ το 2019  διατηρούσε αρκετό νερό και ο υπόγειος υδροφορέας παρουσίαζε αύξηση του αποθηκευμένου νερού. Σύμφωνα με τον κ. Γιάντση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λίμνης βελτιώθηκαν με βάση τα στοιχεία των 36 τηλεμετρικών σταθμών που λειτουργούσε μέχρι το 2022 η ΠΚΜ και πρόσθεσε ότι τα έργα που υλοποιήθηκαν πρέπει να συντηρηθούν.

Στις ενέργειες που έχει κάνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής αναφέρθηκε η Δασολόγος Φωτεινή Τσαβδάρογλου. Όπως είπε ο φορέας έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στην καταγραφή και την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας, στην παρακολούθηση φυσικοχημικών παραμέτρων νερού σε 15 σταθμούς στην υπολεκάνη της λίμνης, στην καταγραφή των ανθρωπογενών πιέσεων. Επιπλέον ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης του master plan και σε κλιμάκια αυτοψιών σε ρυπογόνες βιομηχανίες.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο  Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Μανώλης Μπελιμπασάκης και η Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Άννα Μίχου.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης και τις αναρτήσεις των παρουσιάσεων ΕΔΩ

Comments are closed