Με 13-2 το ΚΑΣ επικύρωσε την ορθότητα της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό

Με διπλή εκπροσώπηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ από τον νυν πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Γιώργο Τσακούμη και τον προκάτοχό του κ. Πάρι Μπίλλια, ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην Αθήνα, με αντικείμενο το αίτημα της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του Σταθμού «Βενιζέλου» με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης νωρίς σήμερα το πρωί, αποφάσισε με 13 ψήφους υπέρ και δυο κατά (υπήρξαν και δύο αποχές), να εγκρίνει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου! Μάλιστα, στις 13 θετικές ψήφους δεν συμπεριελήφθη η ψήφος του κ. Μ.Κορρέ, του οποίου η εξαίρεση είχε ζητηθεί από αρχαιολόγους πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αλλάξει η μέθοδος κατασκευής του σταθμού και να επανέλθει η προηγούμενη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και παράλληλα τόνισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτή η λύση καθώς κατά την εκτίμησή της, είναι η μόνη εφαρμόσιμη.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Αττικό Μετρό ΑΕ κ. Νίκος Ταχιάος, ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Κουρέτας και στελέχη της εταιρείας  ανέπτυξαν την πρόταση για κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Η παρουσίαση διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες καθώς παρουσιάστηκαν περίπου 140 διαφάνειες, μαζί και όλες οι παράμετροι της προτεινόμενης λύσης, ενώ έγινε λόγος για “αδυναμία κατασκευασιμότητας στη λύση in situ”.

Ακολούθησε μια μακρά διαδικασία ερωτήσεων των μελών του ΚΑΣ  προς τα εμπλεκόμενα μέρη και συμπληρωματικών παρεμβάσεων.

Τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ ανέπτυξε ο πρώην πρόεδρος  της Δ.Ε. Πολιτικός Μηχανικός κ. Πάρις Μπίλιας που το 2013 ήταν και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Τμήματος, η οποία κατέληξε στην εισήγηση υπέρ της λύσης της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Ο κ. Μπίλλιας υπογράμμισε ότι “το ΤΕΕ/ΤΚΜ ουδέποτε μετέβαλε τη θέση του, υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για την κατασκευή του Μετρό ως ολοκληρωμένου έργου, χωρίς κατάργηση σταθμών και χωρίς καθυστέρηση χρονοδιαγραμμάτων, την οποία τεκμηρίωσε μέσα από την επιστημονική προσέγγιση μιας Διεπιστημονικής Ομάδας Εργασίας, ήδη από το 2013”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως “από το 2017 που ελήφθη η απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων δεν υπήρξε ουσιαστικά τεχνική λύση, η οποία να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να εφαρμοστεί, με την τήρηση των κανόνων  ασφαλείας που πρέπει να διέπουν το συγκεκριμένο έργο, και επιπλέον να πείθει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε ορατό χρονικό διάστημα και με ένα εφικτό οικονομικό κόστος.”

Υπογράμμισε τέλος πως “αν επιλεγεί η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης στο τέλος του 2022 ή το πολύ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα έχουμε ολοκληρωμένο στο σύνολο του έργου. Σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της κατά χώραν διατήρησης, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να εκτροχιαστεί με το έργο να μην ολοκληρώνεται παρά μόνον το 2025, ή αργότερα.”

Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως “είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι διαχρονικά, η γνωμοδότηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη βέλτιστη τεχνική λύση στο εξεταζόμενο πρόβλημα, αποτέλεσε το θεμέλιο μιας ευρύτατης συναίνεσης, της συντριπτικής πλειονότητας των αρχών και φορέων της Θεσσαλονίκης που εκφράζεται ακόμα πιο έντονα στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ευχής έργον θα είναι να προχωρήσει το μετρό χωρίς περαιτέρω τριβές και καθυστερήσεις διότι η πόλη και οι πολίτες έχουμε ανάγκη το μετρό.”

Comments are closed