Την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης το μεσημέρι της Τετάρτης, με εκπροσώπους φορέων της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της 85ης ΔΕΘ.
Αφού πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, και τους Βουλευτές της ΝΔ στο νομό Θεσσαλονίκης, παρόντος πάντα του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για Μακεδονία-Θράκη κ. Σταύρου Καλαφάτη, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους επιστημονικών και παραγωγικών φορέων. Συμμετείχαν οι Πρυτάνεις και των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και οι Πρόεδροι του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, της ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος και του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης, και εκ μέρους του ΕΕΘ ο Γ.Γ. κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα δανείστηκε και πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια και πιστεύουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας».
Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του «για την αναγνώριση από την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας της σημαντικής οικονομικής στήριξης την οποία η κυβέρνηση παρείχε στις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής δαπανήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό, το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα εν εξελίξει έργα
Μετρό, ΟΛΘ, ανάπλαση της ΔΕΘ, στρατόπεδο «Παύλους Μελάς» και αεροδρόμιο «Μακεδονία» βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.
Για το Μέτρο ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ο σταθμός Βενιζέλου θα λειτουργήσει με τις αρχαιότητες να έχουν επιστρέψει στη θέση τους. Όπως είπε, επιτελείται μεγάλη πρόοδος στο σημαντικότερο έργο της πόλης, καθώς με την απόφαση του ΣτΕ δόθηκε οριστική λύση στο ζήτημα του σταθμού της Βενιζέλου. «Ο σταθμός θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική συνέπεια στη θέση τους».
Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέσα στο 2024 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασης του 6ου προβλήτα, ενώ σημείωσε πως έχει δρομολογηθεί η διασύνδεση του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, ενώ στο ΠΕΠ είχε ενταχθεί και η βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Εντός χρονοδιαγράμματος προχωράει και το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός , με στόχο οι εργασίες ανάπλασης να αρχίσουν εντός του 2023.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, του οποίου εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και η σύμβαση για τον ανάδοχο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. “Εκτιμούμε”, είπε ο πρωθυπουργός, “ότι τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του μήνα Οκτωβρίου και με μεγάλη χαρά θα βρεθώ τότε στο χώρο, ώστε να αποδείξω ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί”.
Ειδική αναφορά έκανε και για τα ολοκληρωμένα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονία.
Στη διάρκεια των συναντήσεων, έγινε αναφορά στην προοπτική να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη νέο ογκολογικό νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο project το έχει αναλάβει ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ ο σχετικός χώρος έχει ήδη βρεθεί και αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.
Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, προτάθηκε το remake σε ζώνες πέριξ των σταθμών του Μετρό, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί πρόγραμμα εκτεταμένων αστικών αναπλάσεων επί του άξονα του Μετρό.
Στη διάρκεια της συνάντησης, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης επανέφερε την πρόταση του Τμήματος να συσταθεί Ειδική Γραμματεία στη Θεσσαλονίκης για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ανέδειξε θέματα μητροπολιτικού σχεδιασμού και τόνισε την ανάγκη να ψηφιοποιηθουν τα γεωχωρικά δεδομένα και να αξιοποιηθούν νέες “δορυφορικές” τεχνολογίες, τόσο για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, όσο και για να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των σημαντικών έργων υποδομής εντός χρονοδιαγραμμάτων.