Μητσοτάκης: Το νέο αεροδρόμιο δίνει τεράστιες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη

«Η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους το αεροδρόμιο που της αξίζει», είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, που έγινε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” την Τετάρτη 19/05/2021, με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων λόγω covid.

Ανέφερε ότι η επένδυση της Fraport μόνο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έφτασε τα 100.000.000 ευρώ και από φέτος συνεργάζεται με 13 ακόμα αεροπορικές εταιρείες, ενώ συνδέθηκε με οκτώ πρόσθετους διεθνείς αεροπορικούς προορισμούς.

«Το νέο, πλέον, αεροδρόμιο προσφέρει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 10.000.000 επιβατών ετησίως και αυτό δίνει τεράστιες προοπτικές στο αεροδρόμιο και τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, συνολικά η επένδυση στα 14 αεροδρόμια ανήλθε σε 440.000.000 ευρώ και αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς, προσθέτοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, μεγεθύνοντας την τουριστική φήμη της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Στέφαν Σούλτε, πρόεδρος της Fraport, μίλησε για ένα τεράστιο εγχείρημα που ολοκληρώθηκε τρεις μήνες νωρίτερα. «Τα 14 νέα αεροδρόμια ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού» ανέφερε και εκτίμησε ότι θα έχουν ουσιαστικό ρόλο για την διόγκωση του τουριστικού κύματος.

Αναλυτικά, τα έργα που μεταμόρφωσαν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης περιελάμβαναν την κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 τμ ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης και ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού. Τα σημεία check-in αυξήθηκαν κατά 45%, δηλαδή από 30 σε 44 ενώ τα σημεία ασφάλειας και ελέγχου έγιναν από 6, 14. Εγκαταστάθηκε μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Οι πύλες αναχώρησης από 16 που ήταν έγιναν 24, ενώ οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών αυξήθηκαν σε 7, από 4. Συγχρόνως έγινε επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, κατασκευάστηκε νέος πυροσβεστικός σταθμός, δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών, ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους στους χώρους προσγείωσης απογείωσης- στάθμευσης αεροσκαφών και έγινε αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

Εκτιμάται ότι με το νέο τέρμιναλ, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από 10.000.000 επιβάτες ετησίως, όταν η καλύτερη επίδοσή του, ήταν περί τα 7.000.000 επιβάτες το 2019.

Ο κ. Αλεξάντερ Ζίνελ, CEO της Fraport Greece, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ και επικρότησε την πολιτική για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

Comments are closed