Μηχανικοί ετών …επτά στο Cambridge. H μηχανική ώς μάθημα στο σχολείο

Πηγή φωτογραφίας: tes.com

Πηγή φωτογραφίας: tes.com

Στο ΤΕΕ/ΤΚΜ το λέμε και το ξαναλέμε, αλλά ένα ιδιωτικό σχολείο (prep school) στο Cambridge το έκανε πράξη: εισήγε το μάθημα της μηχανικής στο πρόγραμμα όλων των μαθητών ηλικίας επτά ώς 13 ετών. Ο Nigel Helliwell, διευθυντής στο σχολείο St Faith, εξήγησε την απόφασή του λέγοντας ότι είναι ευεργετικό για τους μαθητές το να μαθαίνουν να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα, εφαρμόζοντας τις γνώσεις μαθηματικών και επιστημών που έχουν αποκτήσει. Αυτό γίνεται σε μια λέσχη μετά το κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα, στην οποία όμως μέλη είναι όλοι οι μαθητές.
Το όλο νόημα είναι ότι δεν λέμε στα παιδιά πώς να λύσουν ένα πρόβλημα. Αυτό κάνει τη διαφορά σε σχέση με άλλα θέματα μαθημάτων. Τους λέμε απλά τι θέλουμε να πετύχουν και αυτά καταλήγουν σε ιδέες για λύσεις. Θέλουμε να παρακινήσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με τη μηχανική. Αλλά ακόμη και αν δεν γίνουν μηχανικοί, το να είναι δημιουργικά και να δουλεύουν σε ομάδες είναι προσόντα που απαιτούνται σε πολλές δουλειές” δήλωσε.
Στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βρετανίας, η μηχανική είναι ακόμη ένα σπάνιο μάθημα -και δεν μιλάμε καθόλου για τα πρωτοβάθμιας- αλλά η δημοτικότητά της αυξάνεται. Το 2015 κατεγράφησαν 6909 αιτήσεις σχετικές με τη μηχανική για την απόκτηση πιστοποιητικού GCSE (General Certificate of Secondary Education), αριθμός αυξημένος κατά 37% (η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, μετά τις αντίστοιχες αιτήσεις για πληροφορική).
Η έμφαση που δίδεται στη μηχανική εξηγείται ευκολότερα αν διαβάσει κάποιος την αναφορά Engineering UK report του 2015, σύμφωνα με την οποία προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που θα υπάρξει στο Ηνωμένο Βασίλειο για μηχανικούς, οι απόφοιτοι των αντίστοιχων σχολών πρέπει να διπλασιαστούν -κι αυτό θα συμβεί μόνο αν περισσότερα πιτσιρίκια εμπνευστούν να σπουδάσουν μηχανική.
Στο ωρολόγιο πρόγραμμα του St Faith η μηχανική κατέχει μία ώρα εβδομαδιαίως. Στις μικρότερες τάξεις το μάθημα διδάσκεται από τους δασκάλους της τάξης ασχέτως ειδικότητας, ενώ στις μεγαλύτερες αναλαμβάνει η μηχανικός Susan Passmore.

Ενδεικτικά πρότζεκτ
Θέλετε να ακούσετε μερικά από τα έργα που ανατίθενται στα παιδιά; Στις μικρότερες τάξεις τούς ζητείται, πχ, να σχεδιάσουν φωτισμό ασφαλείας για περιπατητές και δρομείς, ενώ όταν φτάσουν στην έκτη το πρότζεκτ είναι η κατασκευή και ο προγραμματισμός ενός ρομπότ που βοηθάει ηλικιωμένους να εκτελέσουν εργασίας.
Οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες, ενώ η αξιολόγησή τους δεν γίνεται μόνο με βάση το πόσο καλά διεκπεραιώνουν το πρότζεκτ, αλλά και το πώς εργάζονται ώς ομάδα
Αυτά προς έμπνευση, γιατί η …συμμόρφωση με τις επιταγές του μέλλοντος μάλλον θα αργήσει ακόμη στην Ελλάδα*

*Εξαίρεση τα σεμινάρια για το επάγγελμα του μηχανικού, που παρέδωσαν σε σχολεία εθελοντές μηχανικοί κατόπιν πρωτοβουλίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ- Θυμηθείτε την πρωτοβουλία ΕΔΩ.

Αρθρο με πληροφορίες από το tes.com

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed