Μηχανικοί, υποψήφιοι βουλευτές στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Αβραμόπουλος Σωτήρης, ΚΚΕ 

Έχει διατελέσει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του αντίστοιχου τμήματος του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) του προγράμματος «Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές» του Ε.Α.Π. Έχει διατελέσει μέλος της αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας). Δραστηριοποιήθηκε από μικρή ηλικία στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και εκλέχθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης στο 10ο Συνέδριο το 2010. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Είναι Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (Μάιος 2019) ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονιας.

Βερύκιος Ανδρέας, ΛΑΕ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι κάτοικος Ασβεστοχωρίου. Παντρεμένος, με δύο παιδιά.

Τελείωσε το 4ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσλαονίκης. Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στους φοιτητικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, όντας και οργαανωμένο μέλος στην Αριστερά.

Εργάστηκε ως μηχανικός στην Τράπεζα Εργασίας, απ` όπου απολύθηκε για τη συνδικαλιστική του δράση και μετά στην Εθνική Τράπεζα, απ` όπου συνταξιοδοτήθηκε. Στα εργασιακά του χρόνια, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση στο τραπεζικό κίνημα, εκλεγμένος σε διάφορα συνδικαλιστικά όργανα, όπως το Τοπικό Παράρτημα της ΟΤΟΕ. Έχει ενεργή συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στα μνημόνια,με ιδιαίτερη βαρύτητα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους αγώνες των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.

Έξαρχος Νικόλαος, ΛΑΕ

Γεννήθηκε το 1964 στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός το ΑΠΘ και ελεύθερος επαγγελματίας του κλάδου.

Μέλος του ΚΚΕ από το 1984 ως το 1991, οπότε έγινε μέλους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, και από το 2012 μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

Από τον Αύγουστο του 2015 είναι μέλος της Λαϊκής Ενότητας.

Κολότσιος Αθανάσιος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και Ηθοποιός. Μέλος Δ.Σ. ΣΜΗΒΕ επι πολλά χρόνια και πρόεδρος την περίοδο 2009-2016 με αγωνιστική δράση για το Ασφαλιστικό, θέματα του ΤΣΜΕΔΕ, Τράπεζας Αττικής και απέναντι σε όλα αυτά, που στα χρόνια των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ , και μέχρι σήμερα, έχουν διαλύσει τον κλάδο των μηχανικών. Μέλος της Επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων – Ενασχόληση με τα Επαγγελματικά θέματα στην κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητάς μας. Μέλος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ  κατά τις περιόδους 2013-2016 και 2016-2019. Συμμετοχή σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με την πίστη ότι η νίκη είναι στους αγώνες.

Παυλίδου Φωτεινή-Νιόβη, ΝΔ

Καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διπλωματούχος του Τμήματος Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979) και Διδάκτωρ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ιδίου Πανεπιστημίου(1988).

Έχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια σε βιβλία και τεχνικές εγκυκλοπαίδειες και πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.

Συμμετέχει τακτικά σε τεχνικές επιτροπές συνεδρίων της ΙΕΕΕ που αφορούν σε κινητές επικοινωνίες, δίκτυα και υπηρεσίες ευρυζωνικών επικοινωνιών και έχει διατελέσει πρόεδρος τεχνικής επιτροπής σε σειρά συνεδρίων.

Υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Τεχνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST (1998-2004), διετέλεσε πρόεδρος της COST262 Action σε “Τεχνικές διευρυμένου φάσματος για ασύρματα και ενσύρματα συστήματα” και συμμετέχει ως εμπειρογνώμων στην επιτροπή διαχείρισης του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου στην περιοχή Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ( πρόγραμμα «Συνεργασία»).

Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα εθνικά (ΓΓΕΤ, υπουργεία, οργανισμοί) και διεθνή (Tempus, ACE, Telematics, IST.). Είναι Senior Member της IEEE (Communications and Vehicular Technology Society), και πρόεδρος του Joint VTS & AES Greece Chapter .

Το 2014 ήταν υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και τα τελευταία χρόνια θήτευσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σαμδάνης Κωνσταντίνος, ΛΑΕ

Γεννήθηκε στη Δράμα το 1981. Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικός του ΑΠΘ, από το 2011 είναι αυτοαπασχολούμενος με δικό του τεχνικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 και στο νέο νόμο πλαίσιο γα τα πανεπιστήμια. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής και των ΕΑΑΚ.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ. Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ ενώ παραμένει ως σήμερα μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και είνα μέλος του Κ.Σ. της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης.

Σαρίδης Ιωάννης, ΣΥΡΙΖΑ 

Γεννήθηκε το 1966 στο Αιγάλεω. Είναι, παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων – Τοπογράφων του ΕΜΠ.  Μιλάει Αγγλικά. Εργάζεται από το 1991 ως εργοδηγός, εργοταξιάρχης μηχανικός σε τεχνικές εταιρείες.

Εντάχθηκε στην Ένωση Κεντρώων από το 2008, ενώ έχει  πολιτευτεί και προηγούμενες φορές σε εθνικές εκλογές. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στις 30 Μαΐου 2019 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την Ένωση Κεντρώων και ακολούθησε η ένταξη του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Σιμόπουλος Ευστράτιος, ΝΔ

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1959 και είμαι μικρασιατικής καταγωγής. Μετά τα μαθητικά μου χρόνια- στο 58ο δημοτικό σχολείο και το 4ο γυμνάσιο αρρένων-φοίτησα στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής  Σχολής του Α.Π.Θ.

Από το 1985, μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, ασκώ το επάγγελμα του μηχανικού. Είμαι συνιδρυτής τεχνικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είμαι, μεταξύ άλλων, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Ιωνικής Εστίας, της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και του Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης. Διετέλεσα αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Διετέλεσα αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσα γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Έχω συγγράψει ένα βιβλίο με τίτλο «πολιτιkey».

Είμαι παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Ρουμπίνη Παπανικοπούλου, με την οποία έχουμε έναν γιο, τον Γιώργο, με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και μεταπτυχιακό στο International Management που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Συμμετείχα στις προηγούμενες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας  την πέμπτη θέση.

Ταχιάος Νίκος, ΝΔ

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1962 και φοίτησα σε δυο εξαιρετικά δημόσια σχολεία, το Α’ πρότυπο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων.

Σπούδασα στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής  του ΑΠΘ. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μου επιφύλαξε την πρώτη μου ανάμειξη με τη δημόσια διοίκηση, ως εκπρόσωπο των φοιτητών στη Σύγκλητο του ΑΠΘ και μέσα από την πορεία μου στην ΟΝΝΕΔ της οποίας υπήρξα πρόεδρος από το 1987 μέχρι το 1990.

Το 1986 εξελέγην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο νεότερος μέχρι τότε, μόλις 24 ετών. Κι έτσι για πέντε ολόκληρες θητείες βρέθηκα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και σε θέσεις διοίκησης του δήμου, μέχρι το 2006 οπότε και αποχώρησα.

Διετέλεσα αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, και αντιδήμαρχος πολιτισμού.

Το 2002 ανέλαβα αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού, για μια τετραετή διαδρομή που μου επιτρέπει να ισχυριστώ ότι έχει αφήσει τα ίχνη της σε εμβληματικά έργα και σχέδια της πόλης. Εννοώ, την ανάπλαση της νέας παραλίας, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο δημαρχείο, τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη Νοτιοανατολική Πύλη (περιοχή κεραμουργείου Αλλατίνη και Νέας Ελβετίας), το πιλοτικό πρόγραμμα για την επέκταση των Λαχανοκήπων και την Αλάνα της Τούμπας.

Όλο αυτό το διάστημα διατήρησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός, μετέχοντας εταιρικά και σε γραφείο μελετών. Μεταξύ του 2004 και του 2010 υπήρξα μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσα Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, θέση που μου επέτρεψε να αποκτήσω μία πολύ καθαρή εικόνα των διμερών σχέσεων της χώρας μας και εμπειρία στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της.

Μιλώ αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο της 26ης Μαΐου, οι συνδυασμός μου “Θεσσαλονίκη – Ταχιάος – Υπεύθυνα” κατετάγη πρώτος και εξέλεξε 11 δημοτικούς και 18 κοινοτικούς συμβούλους. Στον δεύτερο γύρο, δήμαρχος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ως μηχανικός – σύμβουλος ανάπτυξης σε τεχνική εταιρία της Θεσσαλονίκης, τα προηγούμενα πέντε χρόνια δούλεψα για την επιτυχία της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης που πραγματοποιήθηκε στην Βόρειο Ελλάδα, του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Είμαι παντρεμένος με την Αναστασία Σημαιοφορίδου με την οποία έχουμε αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο.

Φίλου Άντζελα, ΝΔ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Κορυτσάς, της Βορείου Ηπείρου, σε μια οικογένεια που πλήρωσε βαρύ το τίμημα της αγάπης για την πατρίδα της καρδιάς της. Το 1991, οι γονείς μου αποφάσισαν να μετεγκαταστήσουν την οικογένειά μας στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είμαι παντρεμένη με τον Σάββα Κελλίδη και ο Λευτέρης είναι ο πολυαγαπημένος μας γιος.

Είμαι πτυχιούχος Τοπογράφος Μηχανικός Τ.Ε και από το 1998 εώς το 2003 εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα ως συνεργάτης σε τεχνικά γραφεία, ενώ από το 2003 διατηρώ το δικό μου τεχνικό γραφείο.
Από το 2011, έχω την τιμή να υπηρετώ την Ομογένεια της Βορείου Ηπείρου από διάφορες θέσεις: στην Δημοκρατική Εθνική Ελληνική Ένωση Μειονότητας ”ΟΜΟΝΟΙΑ” Παράρτημα Θεσσαλονίκης, αρχικά από την θέση της Γενικής Γραμματέας και αργότερα από την θέση της Προέδρου, στον Σύλλογο Βόρειο Ηπειρωτών Αργυροκάστρου-Δελβίνου-Αγ. Σαράντα από την θέση της γραμματέως, ως εκλεγμένο μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. “ΟΜΟΝΟΙΑ”, και εκλεγμένο μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και μέλος του Προεδρείου του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κ.Ε.Α.Δ.) στην Αλβανία.

Επιπλέον, συμμετείχα στις ομάδες εργασίας που συνέστησε η Ν.Δ. στον τομέα Μακεδονίας και Θράκης, Βαλκανικές και Διεθνείς Σχέσεις.

Τον Μάιο του 2014 έδωσα τον αγώνα μου ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με το συνδυασμό ”ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ” του Γιάννη Ιωαννίδη. Επιπλέον, τον Οκτώβρη του 2015 στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Ν.Δ., με ηγέτη τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τίμησε με το να με συμπεριλάβει στις λίστες υποψηφίων της. Σήμερα, μετέχω στην προσπάθεια της ΝΔ με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί η Ελλάδα Αξίζει Καλύτερα και οι Έλληνες Αξίζουν Περισσότερα!

Comments are closed