Μια νέα ιδέα, συχνά λύνει ένα παλιό πρόβλημα!

Του Λευτέρη Παπαγεωργίου *

Σε μόλις δύο χρόνια από τώρα, το 2020, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρχουν 20,4 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές παγκοσμίως, από τις οποίες 12,8 δισεκατομμύρια θα βρίσκονται μέσα σε νοικοκυριά!

H τεχνολογία του Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) γίνεται σημαντικό μέρος της καθημερινότητας κάθε σύγχρονου καταναλωτή καθώς οι συνδεδεμένες συσκευές διευκολύνουν την καθημερινότητα και υλοποιούν το πολυπόθητο έξυπνο σπίτι.

Το σπίτι του μέλλοντος, το έξυπνο σπίτι, είναι ένα σπίτι που σκέπτεται και ενεργεί βάσει των καθημερινών αναγκών και συνηθειών του χρήστη, ολόκληρο το 24ωρο. H ασφάλεια, η θέρμανση & η ψύξη, ο φωτισμός, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα συστήματαήχου, o απόλυτος έλεγχος δηλαδή ενός τέτοιου σπιτιού, γίνεται από τα ίδια τα μέλη ενός νοικοκυριού από οπουδήποτε και αν βρίσκονται!

Η γενιά των millennials, τα άτομα που είναι περισσότερο εξοικειωμένα με τη λογική του Internet of Things έχουν αγκαλιάσει την τεχνολογία αυτή και έχουν υιοθετήσει μια σειρά από σχετικές καταναλωτικές συνήθειες.

Από την άλλη μεριά (αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς) το 37% των ατόμων άνω των 65 ετών,πιστεύει ότι το έξυπνο σπίτι βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητά τους!

Το ενδιαφέρον για το σύστημα έξυπνου σπιτιού είναι τεράστιο και με πολύ μεγάλη δυναμική γιατί βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει και άλλους κλάδους όπως αυτός της υγείας ή της ενεργειακής διαχείρισης.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εξάπλωση των έξυπνων σπιτιών.

Σε μια νέα έρευνα, διαπιστώνεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους καταναλωτές (46%) είναι επιφυλακτικοί στην υιοθέτηση των έξυπνων συστημάτων γιατί βρίσκει την αγορά του ακριβή. Tο 18% θεωρεί ότι η χρήση τους είναι περίπλοκη, ενώ πολύ μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι η εγκατάστασή τους είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και κοστοβόρα υπόθεση. Όλοι όμως ανεξαιρέτως θέλουν ένα σύστημα που θα κάνει τη ζωή τους ευκολότερη αφαιρώντας πολυπλοκότητα από ένα ήδη φορτωμένο πρόγραμμα.

Και ενώ η ιδέα για τα έξυπνα σπιτια υπάρχει εδώ και πολύ καιρό κρίνεται απαραίτητο το επόμενο βήμα για την κατασκευή ενός νέου, καινοτόμου συστήματος έξυπνου σπιτιού που θα δώσει λύσεις στα παραπάνω προβλήματα εύκολα και οικονομικά.

Προκύπτει η ανάγκη για ένα έξυπνο οικοσύστημα που θα χαρακτηρίζεται από την ευκολία στην εγκατάσταση, στον προγραμματισμό, στην αναβάθμιση, στη χρήση, στον απομακρυσμένο έλεγχο.

Ένα προϊόν αξιόπιστο που θα προσφέρει ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης σε κάθε οικογένεια αλλά και σε ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερες ανάγκες όπως είναι τα άτομα με κινητικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι.

Ένα τέτοιο πακέτο έξυπνου σπιτιού έχει ανάγκη ο δύσπιστος καταναλωτής, το οποίο θα του δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει, τελικά, το δικό του έξυπνο σπίτι, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα.

Η ανάγκη είναι ξεκάθαρη. Η τεχνολογία υπάρχει. Το προϊόν;

* O κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην Entranet με έδρα τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ελλάδα

Comments are closed