Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν HDB και ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, στη βάση της εποικοδομητικής συνεργασίας που υπάρχει ήδη με το Elevate Greece.

Το μνημόνιο υπέγραψαν η πρόεδρος της HDB κ. Αθηνά Χατζηπέτρου και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας.

Σκοπός είναι να διερευνηθούν συμπράξεις στο πλαίσιο στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης των εξαγωγών, συμμετοχή σε δράσεις mentoring και networking, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και άλλες παρεμφερείς συνέργειες.

Η τελετή βράβευσης και η συμφωνία για χρηματοδότηση από την HDB

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ESG Innovation Challenge που διοργάνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB σε συνεργασία με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων «Elevate Greece», με νικήτρια για τη θεματική ενότητα ESG να ανακηρύσσεται η εταιρεία ResNovae και για τη θεματική ενότητα Innovation η εταιρεία Renvis και σήμερα πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ κ. Γιάννης Τσακίρης απένειμε τιμητική βράβευση για τη θεματική ενότητα «ESG», στη νικήτρια εταιρεία ResNovae και τον εκπρόσωπό της κ. Νίκο Κακογιάννη και ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, απένειμε αντίστοιχα βράβευση για τη θεματική «Innovation», στην εταιρεία Renvis και τον εκπρόσωπό της κ. Κωνσταντίνο Παπαπαναγιώτου.

Ειδικότερα, σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, παρουσία των δυο Υφυπουργών, η Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Αθηνά Χατζηπέτρου συνεχάρη τους εκπροσώπους των εταιρειών που διακρίθηκαν και ανακοίνωσε πρόσθετα τη δυνατότητα χρηματοδότησης συμβολαίου PoC (Proof of Concept) μέχρι το ποσό των 40.000 ευρώ και για τις δύο θεματικές συνολικά (20.000 για κάθε θεματική ενότητα).

«H HDB επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και να διευρύνει την πιστοληπτική τους ικανότητα (bankability), ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή και μέσα από τα δύο αυτά PoC σχεδιάζει να υλοποιήσει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας εναλλακτικής διεργασίας πιστοληπτικής και γενικότερα αξιολόγησης (Credit / Investment Scoring) πέρα από τη χρήση των παραδοσιακών τραπεζικών κριτηρίων, ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα θεωρούνται πιστοληπτικά ικανές (bankable)», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι νικητές του διαγωνισμού 

ResNovae

Η ResNovae PC δραστηριοποιείται στον χώρο των συμβούλων επενδύσεων, με εξειδίκευση σε ζητήματα βιώσιμης χρηματοδότησης και αξιολόγησης της απόδοσης ESG (Environmental, Social, Governance) εταιρειών και οργανισμών.

Η εταιρεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρότεινε την δημιουργία του ESGenius, μιας cloud-based, επιστημονικά τεκμηριωμένης, πλήρους διαφάνειας αυτοματοποιημένης πλατφόρμας διαχείρισης ζητημάτων ESG, η οποία ενσωματώνει διαδικασίες ΑΙ και Ανάλυσης Κόστους Οφέλους (CBA), παρέχοντας ένα πλαίσιο αξιολόγησης πλήρως εναρμονισμένο με όλα τα αντίστοιχα διεθνώς αποδεκτά frameworks και standards.

Renvis

Η Renvis παρέχει επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα για αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.

Η εταιρεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρότεινε τη δημιουργία του συστήματος «SOFIA». Το «SOFIA» είναι ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων που παρέχει πρόσβαση σε μοντέλα και κάρτες βαθμολόγησης, διευκολύνοντας την παρακολούθηση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας μέτρησης της Καινοτομίας, τη συγκριτική αξιολόγηση σύμφωνα με Βασικούς Δείκτες Απόδοσης.

Comments are closed