Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στο πρόγραμμα Repower EU

Την ένταξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος Repower EU και την εκκαθάριση το μητρώου των επενδυτών σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας εξήγγειλε ο Yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Athens Energy Dialogues 2022.

Σε πρώτη φάση όπως είπε θα χρειαστούν μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1600 μεγαβάτ ενώ ως το 2030 το μέγεθος αυξάνεται σε 3.500-5.000 μεγαβάτ για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. “Έχουμε μονάδες ΑΠΕ ισχύος 9-10 γιγαβάτ με δεσμευτικούς όρους σύνδεσης. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Θα εισάγουμε υποχρέωση των επενδυτών να αποδεικνύουν την οικονομική τους δυνατότητα, διαφορετικά θα απελευθερώνουν ηλεκτρικό χώρο για τους άλλους ενδιαφερόμενους”, είπε.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο περιλαμβάνει την προσθήκη πλωτής δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, την εξασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη, τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο και την αποθήκευση αερίου στις εγκαταστάσεις της Ιταλίας.

Τέλος, παρουσίασε τα μέτρα επιδότησης της κατανάλωσης ρεύματος προκειμένου να απορροφηθούν οι αυξήσεις σημειώνοντας ότι από 1ης Ιουλίου θα ισχύσουν οριζόντιες επιδοτήσεις ανεξαρτήτως κατανάλωσης, εισοδήματος και τύπου κατοικίας οι οποίες θα απορροφούν το 85% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, 82% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 90% για τους αγρότες και 100% για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση

“Η λύση δεν είναι το φυσικό αέριο, είναι οι ανανεώσιμες πηγές και η αποθήκευση ενέργειας”, ανέφερε από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι δεν έχει θεσπιστεί ακόμη το νομικό πλαίσιο για την αποθήκευση. Άσκησε εξάλλου κριτική στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι αποτελεί πρόγραμμα “αεριοποίησης” και δεν οδηγεί στην κλιματική ουδετερότητα. Επικαλέστηκε ακόμη επισημάνσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου για κίνδυνο αναστολής λειτουργίας παραγωγικών μονάδων εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας και δημιουργία συνθηκών ελλείψεων.

Απολιγνιτοποίηση

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Επεσήμανε ακόμη το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή και η ελληνική βιομηχανία από επιχειρήσεις χωρών που δεν εφαρμόζουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο π.χ. για την κλιματική αλλαγή, τις κρατικές ενισχύσεις, κ.α.

Comments are closed