Η ψηφιοποίηση των κατασκευών με τη χρήση της ΒΙΜ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με έξυπνες και βιώσιμες υποδομές, καθώς η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη χρήση των πόρων, οι εξελίξεις στην τεχνολογία αποτελούν κάποιες από τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling-BIM) είναι το εργαλείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού τομέα. Βασίζεται στη χρήση “έξυπνων” ψηφιακών μοντέλων, τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη κτιρίων και υποδομών γρηγορότερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο Συνεργατικός Σχηματισμός IsZEB, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ διοργάνωσε την τηλε-ημερίδα, με θέμα «Μια νέα Ψηφιακή εποχή για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα μέσω τεχνολογιών BIM” και με κεντρικό άξονα τη τεχνολογία Building Information Modelling (ΒΙΜ), με βασικό στόχο να ενημερώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου σχετικά με την τεχνολογία αυτή καθ’ εαυτή καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της χρήσης μέσα από πραγματικές εφαρμογές.
Εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΤΕΕ, την ΠΕΔΜΕΔΕ και άλλους φορείς, κλήθηκαν να παρουσιάσουν τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις, τις βλέψεις και τα παρεχόμενα κίνητρα, σχετικά με δράσεις και πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού κλάδου.
Ο Δημήτρης Τζοβάρας, Διευθυντής ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, Ερευνητής Α’, Πρόεδρος ΔΣ IsZEB αναφέρθηκε στην ανάπτυξη σημαντικών υποδομών στο τομέα της ρομποτικής αλλά και στον τομέα των αυτόνομων οχημάτων, ενώ βαρύτητα δόθηκε στην υποδομή του έξυπνου σπιτιού που αποτέλεσε και τη βάση για τα 25 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη κι αφορούν στην παρακολούθηση ανθρώπων στο σπίτι (αναφορικά με την τον τομέα της ασφάλειας, της διαχείρισης ενέργειας αλλά και του ΒΙΜ).
Αναφερόμενος στον νεοσύστατο Συνεργατικό Σχηματισμό με επίκεντρο τον κατασκευστικό τομέα, ο κ. Τζοβάρας εξήγησε ότι στόχος είναι η δημιουργία εργαλείων και η παροχή συμβουλών και κατευθυντήριων γραμμών για την ανακατασκευή κτηρίων μηδενικού ή θετικού ενεργειακού ισοζυγίου, με όραμα την αναβάθμιση της Ψηφιακής Κατασκευής στην Ελλάδα και την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο.
Για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτόν τον «4ο κύκλο βιομηχανικής επανάστασης, που πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο», μίλησε ο Νικόλαος Τζόλλας, Περιφερειακός Σύμβουλος Καινοτομίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε στο ερευνητικό ίδρυμα της Περιφέρειας, το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης αλλά και στη δημιουργία του cluster Iszeb που θα προσφέρει μία ολοκληρωμένη υποστήριξη στις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου. «Η ΠΚΜ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί της ανάπτυξη της καινοτομίας μέσα από το ΠΕΠ 2014-2020 τις δημόσιες υποδομές έρευνας και καινοτομίας, με 19 έργα, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. ευρώ, με δικαιούχο το ΕΚΕΤΑ. Επίσης, μέσω της δημιουργίας δομής διαμεσολάβησης που λειτουργεί εδώ κι έναν χρόνο στο κτήριο της Περιφέρειας, μπορούν να έρθουν κοντά οι επιχειρήσεις με τις ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια».
Ο Φώτης Κουβουκλίωτης, ΠΜ, Γενικός Γραμματέας Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΚΜ μίλησε για τις τεράστιες δυνατότητες εφαρμογής καινοτομιών (σε υλικά, τεχνολογία, σε διαδικασίες). «Ιδιαίτερα η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παρουσιάζει πεδίο λαμπρό κι ελπίζω να συνεργαστούμε σε αυτά τα θέματα», τόνισε επισημαίνοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα της δημιουργίας του Συνεργατικού Σχηματισμού, με πρόεδρο τον κ. Τζοβάρα. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη υποστήριξης στην ανάδειξη των ελληνικών εταιριών, στον διεθνή στίβο. «Για τον εκσυγχρονισμό της κατασκευαστικής διαδικασίας είναι σημαντική η ψηφιοποίηση των διαδικασιών σχεδιασμού και διαχείρισης των έργων, όχι μόνο σε στάδιο μελέτης και κατασκευής αλλά και στο στάδιο ασφαλούς χρήσης και συντήρησης», επεσήμανε ο κ. Κουβουκλίωτης, οποίος αναφέρθηκε και στη δράση που αναπτύσσουν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και φυσικά το ΤΕΕ: «Σημειώνω μόνο ότι το Τμήμα μας υλοποιεί ένα επιδοτούμενο από την Περιφέρεια σεμινάριο 200 ωρών για την εφαρμογή του ΒΙΜ, αυτές τις μέρες μάλιστα τελειώνει και το τελευταίο τμήμα των 25 ατόμων. Καθώς επίσης ότι το ΤΕΕ όπως γνωρίζετε έχει να επιδείξει τεράστια δραστηριότητα σε ότι αφορά στην ψηφιοποίηση εργαλείων και στην ηλεκτρονική διαχείριση διαδικασιών. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών. Η πρόταση για τον ψηφιακό χάρτη, που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, αυτό το εξαιρετικό εργαλείο που θα παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο, στην Πολιτεία που νομοθετεί και ελέγχει, στον επενδυτή και στον πολίτη όλη την απαιτούμενη πληροφορία. Την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, πρόταση του ΤΕΕ από δεκαετίες που πλέον φαίνεται να υλοποιείται. Έχουμε πολλά να κάνουμε, για πολλά να συνεργαστούμε:
- να παρέχουμε γνώση και κατάρτιση για τους τεχνικούς, εκλαϊκευμένη πληροφορία για τους μη ειδικούς.
- να μελετήσουμε και να βελτιώσουμε αυτά που έχουμε,
- να εισαχθούμε και να συμμετέχουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, αντί να την παρακολουθούμε ως ταινία επιστημονικής φαντασίας.»
Η Νικολέτα Παναγιωτίδου, Αρχιτέκτων MSc, Ιδρύτρια του BIMDesignHub παρουσίασε την τεχνολογία ΒΙΜ και πως αυτή μεταμορφώνει τον κλάδο της κατασκευής. «Οι πληροφορίες είναι το κλειδί στην ψηφιοποίηση», σημείωσε τονίζοντας παράλληλα ότι οι εταιρίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα χρονοδιαγράμματα των έργων.
Η Ηλέκτρα Παπαδάκη, Υπεύθυνη πολιτικής για τον κατασκευαστικό τομέα και το δομημένο περιβάλλον από την Ευρωπαϊκή Πολιτική, αναφέρθηκε στις τεχνικές στρατηγικές για τη υιοθέτηση της τεχνολογίας του ΒΙΜ. Μίλησε για τις προκλήσεις στην ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου εν μέσω πανδημίας, με κύρια, τη δημιουργία ζήτησης. Ως προαπαιτούμενο για την ψηφιοποίηση του κλάδου, όπως είπε, είναι η ψηφιοποίησης των αδειών. «Οι δημόσιες Αρχές πρέπει να συμβάλλουν στη χρήση ΒΙΜ αλλά και στο να γίνει ευρέως γνωστό και σταδιακά να γίνει μία υποχρεωτική λειτουργία, στον τομέα των δημόσιων κατασκευών».
Η Λιάνα Αναγνωστάκη, EUBIM Task Group Ελληνική Αντιπροσωπεία και Σχετικές Δράσεις, αναφέρθηκε στα οφέλη της χρήσης ΒΙΜ στο περιβάλλον, στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία. Τόνισε δε ότι 700 εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου σε δέκα κορυφαίες αγορές, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, χρησιμοποιούν BIM.
Ο Πάρης Φωκαϊδης, επίκουρος Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Frederick, Κύπρος μίλησε για τις δυνατότητες υιοθέτησης του ΒΙΜ σε εθνικό επίπεδο.
Ο πολιτικός μηχανικός Άλκις Καλαντίδης παρουσίασε τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης, για την κατασκευή ενός πολυώροφου αντισεισμικού κτηρίου, με τεχνολογίες ΒΙΜ στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.
Η Ιωάννα Κωνσταντινίδη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΕΜΠ παρουσίασε την οικονομική παρακολούθηση ενός έργου με χρήση των τεχνολογιών ΒΙΜ.
Ο Εμμανουήλ Μπόγρης, Αρχιτέκτων Μηχανικός BIM EXPERT έδωσε πληροφορίες για τα digital BIM αλλά στο τι περιμένουμε στο μέλλον, όπου τόνισε ότι «περιμένουμε τη διασύνδεση του digital twin με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε αυτά τα συστήματα να βελτιστοποιούν την επίδοσή της, χωρίς κατ’ ανάγκη την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα».
Ο Αθανάσιος Τσακίρης, Συνεργαζόμενος Ερευνητής ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ παρουσίασε τα εν δυνάμει οφέλη του ΒΙΜ.
Ο Αντώνιος Πάνας, μέλος Διοικούσας Επιροπής της ΠΕΔΜΕΔΕ , Δρ. Πολ. Μηχ. Ε.Μ.Π αναφέρθηκε στο digiplace, την πλατφρόρμα ανάπτυξης ενός νέου οικοσυστήματος ψηφιακών υπηρεσιών και στη φιλοδοξία αυτή η πλατφόρμα να ενταχθεί στον ευρήτερο κατασκευαστικό κλάδο.
Επιπλέον παρουσιάστηκαν πρακτικές εφαρμογές και παραδείγματα επιτυχημένων έργων με λύσεις ΒΙΜ, ενώ τέλος, στα συμπεράσματα αναδείχθηκαν νέα εργαλεία και πρακτικές, ως αποτέλεσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την περαιτέρω εξέλιξη του ΒΙΜ.
Δείτε videos με όλες τις εισηγήσεις ΕΔΩ