Δημόσια ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Νέα Παραλία, η επανεκκίνηση» οργανώνει ο σύλλογος «Φίλοι Νέας Παραλίας», την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49).
Η ανακοίνωση του συλλόγου έχει ως εξής:
«Το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας Θεσσαλονίκης είχε παραμείνει σχεδόν για μισό αιώνα ακίνητο και αδιάφορο, άχρωμο και πληκτικό, με τα μονότονα ραγισμένα πλακάκια του, μια σειρά στοιχημένες φωτιστικές τσιμεντοκολώνες, γδαρμένα παγκάκια, βρώμικα πάρκα με άναρχη βλάστηση περικλεισμένα ερμητικά και επικίνδυνα. Ανάγκαζε τον περιπατητή του να κρύβεται στις σκέψεις του ακούγοντας το ρυθμικό το βήμα, εκτεθειμένος στον ήλιο και στο σκοτάδι.
Το έργο της ανάπλασης της λεγόμενης Νέας Παραλίας ήταν πλέον ανάγκη, που έγινε πραγματικότητα ύστερα από την διενέργεια διεθνή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Με τελική δαπάνη 34 εκατομμυρίων ευρώ αποδόθηκαν στο λαό της Θεσσαλονίκης 269 στρέμματα σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων με 12 θεματικούς κήπους και πολλές χιλιάδες νέα δέντρα.
Η διαδρομή του περιπατητή είναι πια γεμάτη από χρώματα, αρώματα, φύση που τόσο λείπει από το θεσσαλονικιώτικο τοπίο, όγκοι διαφορετικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας εναλλάσσονται αρμονικά με λιγοστά αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς αυτός βαδίζει ή ξαποσταίνει, αξιοποιήθηκε μέρος της πολιτιστικής περιουσίας του θεσσαλονικιώτικου λαού με ένταξη στα πάρκα παλαιών και νέων έργων πλαστικής μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών, οι αφορμές για συνέχεια της εικαστικής δημιουργίας δρομολογήθηκαν, γωνιές και άπλες που δραστηριοποιούν τη σκέψη και προάγουν τα συναισθήματα βρίσκονται παντού ολόγυρα. Η σύνδεση των ανθρώπων κάθε ηλικίας με τη θάλασσα, τον ήλιο που μεσουρανεί ή δύει, το νυχτερινό ουρανό γίνεται με τρόπο ήπιο, αρκετό για να τον κάνει να επιστρέψει στο σπίτι του ανάλαφρος και ήρεμος.
Τα δύο πρώτα χρόνια μετά το Δεκέμβρη του 2013, που το έργο παραδόθηκε, όλοι θαυμάζαμε το νέο δημιούργημα, που βραβεύθηκε ως σήμερα με 12 διεθνείς διακρίσεις, και ήμασταν περήφανοι που η πόλη μας κοσμήθηκε με αυτόν τον τρόπο που θα την κάνει ξεχωριστή στον ευρωπαϊκό και όχι μόνο χώρο, είχαμε τη χαρά να ζούμε μέσα στη δημιουργική αλλαγή που το έργο μας χάρισε.
Και κατόπιν άρχισε η φθορά. Να χάνονται μέρη και αντικείμενα του τοπίου και οι Φίλοι της Νέας Παραλίας, που στο μεταξύ οργανώθηκαν σε συλλογικότητα, να τρέχουν πίσω από τη φθορά και να διαμαρτύρονται και να προσφεύγουν στο διαχειριστή του έργου, τη δημοτική αρχή, και να ζητάνε και να προσφέρονται και να θέλουν να προλάβουν την απώλεια. Σήμερα πλέον, πέντε μόλις χρόνια μετά τη δημιουργία του, μπορούμε να πούμε ότι απωλέσαμε μεγάλο μέρος από τον δημόσιο παράδεισο μας. Βρισκόμαστε στα όρια της ανεπίστρεπτης απώλειας. Σε λίγο δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα, γιατί ο τόπος και ο χρόνος είναι φτωχός.
Φίλοι μας συμπολίτες, θέλουμε να μαζευτούμε όλοι όσοι αγαπήσαμε το έργο αυτό και το αγκαλιάσαμε και το ζούμε και να αντιδράσουμε όλοι μαζί στην παραπέρα απαξίωση της περιουσίας μας και του κόσμου, με τη βοήθεια του οποίου διαφεύγουμε από την καθημερινότητά μας. Κόσμος θα πει στολίδι, και το στολίδι έγινε για να ομορφύνει τη ζωή μας. Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας σας παρακαλούμε να συστρατευθείτε μαζί μας, να κάνουμε τον αγώνα μας κοινό, να πάρουμε πίσω αυτό που μας ανήκει.
Τον τρόπο θα τον αναζητήσουμε μαζί την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, Μεγάλου Αλεξάνδρου 49 διαγώνια απέναντι από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο.
Καλούμε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και όλους τους Αντιδημάρχους, του Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους, τα Επιμελητήρια, την Ενιαία Διαχειριστική Αρχή, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και όλες και όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτή την μεγάλη δημόσια συζήτηση.»