Νέα data centers και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Το συνδυασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού και ενός «πράσινου» σχεδιασμού με ευρύτερη επένδυση στον χώρο των οικολογικών υποδομών και «πράσινων» κέντρων δεδομένων σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα στα πρότυπα του data center στον Λούρο, έκανε λόγο ο Yπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως επεσήμανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ στον ποταμό Λούρο στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου επέκτασης συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET) και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «η επένδυση που κάνουμε είναι μια επένδυση ευρύτερη στον χώρο των υποδομών και των data center, καθώς αναπτύσσουμε τις δικές μας υποδομές. Κι εδώ δεν είναι μόνο η ψηφιακή διάσταση του πράγματος αλλά κι η διάσταση που συσχετίζεται με την πράσινη οικονομία».

Εξήγησε ότι στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στο Ταμείο Ανάκαμψης, «το επόμενο διάστημα θα επενδύσουμε και σε πολλές ιδιόκτητες υποδομές τέτοιου τύπου, ‘πράσινες’, οι οποίες θα είναι σε θέση να μας βοηθήσουν συνολικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον ρόλο που έχουν και σίγουρα τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τέτοιες υποδομές σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας».

Ως «εφαλτήριο για το αύριο» χαρακτήρισε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το «πράσινο» data center του Λούρου. «Μιλάμε για ένα σταθμό παραγωγής ρεύματος από το 1954 ο οποίος ηλεκτροδότησε για πολλά χρόνια την περιοχή και ανακαινίστηκε πριν από έναν χρόνο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να έχει παράλληλες ενέργειες. Τώρα μπορούμε να ηλεκτροδοτούμε αλλά και να ψύχουμε ένα πράσινο data center, έναν πράσινο, οικολογικό κόμβο διαμετακόμισης πληροφοριών κι αυτό είναι το εφαλτήριο για το αύριο».

Στον χώρο του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) «Λούρος» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΕΔΥΤΕ υλοποίησε το πρώτο «οικολογικό» (Green) data center, του οποίου η λειτουργία στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 70% και ψύχεται με νερό από τον ποταμό Λούρο.

Το κέντρο δεδομένων παρέχει υπηρεσίες «Υπολογιστικού Νέφους» (cloud computing), κυρίως στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, και είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με τα υφιστάμενα κέντρα δεδομένων και υπηρεσιών της ΕΔΥΤΕ στο ΥΠΑΙΘ και στην Κνωσσό, με λειτουργία ως εφεδρικό Κέντρο Δεδομένων σε απομακρυσμένο χώρο (geo protection disaster recovery).

Όπως επισημαίνεται, η ΕΔΥΤΕ θα συνεχίζει να παρέχει στη ΔΕΗΑΝ δικτυακές, τηλεπικοινωνιακές και υπολογιστικές υπηρεσίες για την προώθηση καινοτόμων δράσεων.

Από πλευράς της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εξακολουθεί να παρέχει τον χώρο και «καθαρή» ενέργεια από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ για την υποστήριξη των δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δείχνοντας από κοινού το δρόμο της πράσινης ανάπτυξης στην Ψηφιακή αλλά και οικολογική ταυτόχρονα διακυβέρνηση.

Το μνημόνιο υπέγραψαν οι Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ Καθ. Κ. Στέφανος Κόλλιας, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος.

Comments are closed