Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ξεκίνησε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Ν.Γερμανός» της HELEXPO-ΔΕΘ, το 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες, υπό τον τίτλο «Safe Thessaloniki», που συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και η οργάνωση Safe Greece, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επιστημόνων και ιδιαίτερα μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και το ευρύτερου κοινού.
Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας επιχειρησιακών φορέων και παραγόντων με τους ειδικούς επιστήμονες όλων των σχετικών πεδίων, για την οικοδόμηση ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση και η οποία αποτυπώνεται στη συχνότητα με την οποία τα ευρωπαϊκά κράτη καταφεύγουν στον μηχανισμό RescEU μετά την αναβάθμιση του τα τελευταία χρόνια:
«Μέχρι το 2019, είχαμε περίπου 20 αιτήματα ενεργοποίησης του μηχανισμού αλληλοβοήθειας των κρατών μελών ανά έτος», τόνισε. «Το 2021, φτάσαμε να καταγραφούν περίπου 100 αιτήματα ενεργοποίησης του μηχανισμού από διάφορα κράτη μέλη. Το δε 2022, ήταν η πρώτη χρονιά, που ζητήθηκε η συνδρομή μέσω του μηχανισμού RescEU για πρώτη φορά από κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που μέχρι τώρα εκτιμούσαν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς καμία βοήθεια απέναντι σε ακραία φαινόμενα. Φέτος ήταν η Ελλάδα που έσπευσε να συνδράμει απέναντι στις πυρκαγιές τη Γαλλία, με πυροσβεστικά αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις. Κάποτε Σουηδοί συνάδελφοι, όταν ήμουν Επίτροπος, απέδωσαν την πρωτοβουλία αναβάθμισης του RescEU σε πρόθεση διοχέτευσης πόρων για την ενίσχυση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε η Σουηδία ποτέ να βρεθεί σε ανάγκη να ζητήσει βοήθεια για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Μετά, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκτεταμένες καταστροφές από πυρκαγιές και χρειάστηκαν τη συνδρομή δυνάμεων άλλων χωρών, μας αποκαλούσαν ήρωες. Δεν τα λέω αυτά, για κανέναν άλλον λόγο, παρά για να δείξω ότι πλέον είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, απέναντι στις απειλές και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».
Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε την πολύ καλύτερη εικόνα του 2022, όσον αφορά τις επιδόσεις στο πεδίο της πολιτικής προστασίας σε σύγκριση με το παρελθόν, στο πλαίσιο μιας εξελικτικής διαδικασίας οικοδόμησης ενός μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που απαιτεί τη συμβολή πολλών παραγόντων. «Σωστά διέγνωσε την ανάγκη ο Πρωθυπουργός να δημιουργηθεί αυτό το υπουργείο και όταν μου προτάθηκε να το αναλάβω το έκανα πιστεύοντας στο έργο και όχι για λόγους πολιτικής φιλοδοξίας. Είμαι χορτασμένος από την πολιτική διαδρομή μου και ίσως αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο αισθάνομαι απελευθερωμένος για να λειτουργήσω όπως πρέπει. Και έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ε.Ε. ενέκρινε τη χρηματοδότησή μας με 1,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος Digit4, ακριβώς γιατί κατάλαβε τι θέλουμε να κάνουμε και πίστεψε ότι η Ελλάδα, οργανώνοντας αυτό το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενισχύοντάς το, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οικοδόμηση αντίστοιχων μηχανισμών σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό δεν είναι πρωτοφανές γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό. Ένιωθα πάντα ικανοποίηση όταν βρισκόμουν σε διεθνή φόρα, όπου η Ελλάδα αναφερόταν ως παράδειγμα για τους αντισεισμικούς κώδικες που εφαρμόζει. Εδώ λοιπόν χτίζουμε κάτι που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και διαρκώς εξελίσσεται. Το War Room που κάποιοι λοιδόρησαν όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά, σήμερα λειτουργεί και η χρησιμότητά του αποδεικνύεται στην πράξη και με τη βοήθεια των έμπειρων επιστημόνων ενισχύουμε και εκπαιδεύουμε ακόμα περισσότερο και τη νεότερη γενιά επιστημόνων που στελεχώνουν τον μηχανισμό μας.»
Μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος χαιρέτισε την έναρξη του συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας την βαρύτητα που επιδεικνύει και η Περιφέρεια στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας και στην ποιότητα της συνεργασίας τόσο με τους Δήμους όσο και με τους επιστημονικούς φορείς, ενώ υπογράμμισε το έργο που επιτελεί η ΠΚΜ αξιοποιώντας σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, πραγματοποιώντας καθαρισμούς σε εκατοντάδες χιλιόμετρα ρεμάτων, εξοπλίζοντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία με νέα οχήματα και εξοπλισμό, εγκαθιστώντας το σύγχρονο σύστημα πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου, κ.α.
Ο Πρόεδρος της οργάνωσης Safe Greece Γεράσιμος Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα εργασιών του συνεδρίου, στάθηκε ιδιαίτερα στους προσκεκλημένους ομιλητές: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ως ομιλήτρια την καθηγήτρια γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας Maria Ana Viana Baptista επικεφαλής του ICG/NEAMTWS, του διακυβερνητικού συντονιστικού μηχανισμού για την έγκαιρη προειδοποίηση τσουνάμι στον Βόρειο Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, που θα παρουσιάσει την μέχρι τώρα εμπειρία από τη δραστηριότητα του μηχανισμού. Θα έχουμε επίσης ως ομιλητή τον ανώτερο λέκτορα του Πανεπιστημίου της Χάιφα Motti Zohar οποίος θα μιλήσει με θέμα “Χωρικές προσεγγίσεις για την ανάλυση ιστορικών σεισμών που σχετίζονται με τον μετασχηματισμό της Νεκράς Θάλασσας”. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης Αχιλλέας Σαμαράς θα μιλήσει με θέμα “ο ρόλος των προηγμένων αριθμητικών μοντέλων στην πολιτική προστασία από φυσικούς και κλιματικούς κινδύνους σε παράκτιες περιοχές” και βέβαια ο καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής Κυριαζής Πιτιλάκης θα μιλήσει με θέμα “τελευταία πρόοδος στην εκτίμηση και διαχείριση του σεισμικού κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη”.»
Ο ίδιος αναφέρθηκε στον διαγωνισμό του περιοδικού Applied Science με βραβείο 500 Ελβετικών Φράγκων και αντικείμενο………???…………. που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου τόνισε: «Εμείς στο Τεχνικό Επιμελητήριο αναδεικνύουμε τα τελευταία χρόνια σε πρώτης προτεραιότητας ζητούμενο την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα. Στο φετινό μας υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση, προτάξαμε και πάλι το θέμα, με ζητούμενα την άμεση επικαιροποίηση των προδιαγραφών σύνταξης μελετών νέων υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, δηλαδή τη συχνότητα και την ένταση φαινομένων που μέχρι προσφάτως θεωρούσαμε ακραία, τη συντήρηση των υφισταμένων με βάση τα νέα στοιχεία, την ενίσχυση και κατάλληλη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, τη βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των αιτίων που δημιουργούν τα ακραία φαινόμενα με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση και – μέχρις ενός βαθμού – την πρόληψη των καταστροφών με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, τη δημιουργία Παρατηρητηρίων σε περιφερειακό επίπεδο για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων που σχετίζονται με την ασφάλεια του πληθυσμού και των υποδομών, καθώς και την ολοκλήρωση της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ), του συστήματος δηλαδή που θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση στο σύνολο της ψηφιακά διαθέσιμης γεωπληροφορίας για το σύνολο της επικράτειας, μέσω του διαδικτύου.»
Ο ίδιος μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε εδώ, μαζί επιστήμονες της έρευνας, επιστήμονες της εφαρμογής και συμμετέχοντες σε κέντρα λήψεων αποφάσεων. Ο καλύτερος συνδυασμός δηλαδή, για να καταλήξουμε σε εφαρμόσιμες προτάσεις. Η συγκυρία αν και – λόγω της αμεσότητας και της σοβαρότητας των προβλημάτων – δεν επιτρέπει αναβολές, είναι ιδανική λόγω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση εκτός από αναβολές, δεν επιτρέπονται επίσης σπατάλες και απώλειες κονδυλίων.»
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωολογικής Εταιρείας κ. Αθανάσιος Γκανάς υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των γεωολόγων στην διαχείριση και προληπττική δράση έναντι μιας σειράς κινδύνων, υπογραμμίζοντας μάλιστα με αφορμή την παρουσία της προσκεκλημένης ομιλήτριας Μαρίας Άννας Μπαπτίστα, το γεγονός ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε ούτε το τσουνάμι από τις απειλές για τις οποίες πρέπει να προετοιμαζόμαστε στον ελλαδικό χώρο και δη στο Αιγαίο: « Είναι ένα πεδίο με διεθνές ενδιαφέρον αλλά και ελληνικό καθώς τα τσουνάμι είναι ένας κίνδυνος υποτιμημένος στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια φαινόμενα μικρών τσουνάμι στην Κω το 2017 και στη Σάμο στο 2020.»
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε τον ρόλο του ΟΑΣΠ μετά τους μεγάλους σεισμούς της Θεσσαλονίκης το 1978 και της Αθήνας λίγο αργότερα, «στο συντονισμό ενός πλήθους επιστημόνων που τελικά δημιούργησαν έναν από τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, να έχει σήμερα να επιδείξει τις μικρότερες συνέπειες από σεισμική δραστηριότητα.»
Σε σύντομο χαιρετισμό, ο καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής Κυριαζής Πιτιλάκης, υπογράμμισε πως Πολιτεία και Επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται ήδη παράδειγμα για τους αντισεισμικούς κανονισμούς, πρέπει να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των δεδομένων, υπό το βάρος των νέων συνθηκών και στην διαμόρφωση του επόμενου Κώδικα.
Τέλος, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο εντεταλμένος σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία στον Δήμο κ. Βασίλης Μωυσίδης, σημείωσε τον πρόσφατο εμπλουτισμό του Δήμου με πέντε νέα οχήματα πολιτικής προστασίας τα οποία ήδη εξοπλίζονται ενόψει το επερχόμενου χειμώνα, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ΟΤΑ από την Πολιτεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του συνεδρίου, από πλευράς του δυναμικού του ΤΕΕ/ΤΚΜ θα πραγματοποιηθούν δύο σημαντικές όσο και επίκαιρες παρουσιάσεις: Αφενός του πορίσματος της Διαρκούς Ομάδα Εργασίας Φυσικών, Τεχνολογικών και άλλων Καταστροφών του Τμήματος, με αντικείμενο τον διαγνωστικό έλεγχο και εξακρίβωση της δομικής ασφάλειας των παλαιών γεφυρών του οδικού δικτύου και αφετέρου για την κλιματική αλλαγή και τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ή εκτιμάται ότι θα πλήξουν μελλοντικά τη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο των εργασιών της διοργάνωσης, θα υπάρξουν ειδικές συνεδρίες στα εξής θεματικά πεδία:
- Γεωκίνδυνοι, με έμφαση σε πολλαπλούς κινδύνους (cascading effects), π.χ. σεισμοί-τσουνάμι, σεισμοί-κατολισθήσεις κ.λπ.
- COVID-19: μελέτες, δράσεις, καλές πρακτικές, συνέπειες, προκλήσεις
- Διαχείριση Πολλαπλών Κινδύνων
- Πρόγνωση και Πρόβλεψη / Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης (μετεωρολογία, κλιματική αλλαγή, σεισμοί, τσουνάμι κ.λπ.): τεχνολογία, εφαρμογές, διαχείριση κρίσεων, κοινωνικές διαστάσεις, μέθοδοι, επιτυχίες, διδάγματα
- Τυποποίηση (Standardization)
Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης ΕΔΩ
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ.