Νέο έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή 13 κέντρων πολιτικής προστασίας

Ένα νέο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για την κατασκευή 13 κέντρων πολιτικής προστασίας, προϋπολογισμού 131,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, το έργο που εγκρίθηκε είναι: «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) μέσω ΣΔΙΤ».

Το έργο καλύπτει περίοδο έως 27 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 25 την περίοδο λειτουργίας. Ο ρόλος των Επιχειρησιακών Κέντρων θα είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εξελίσσονται στις 13 περιφέρειες της χώρας. Θα αποτελούν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Επιπλέον, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα θα αποτελούν και κεντρικά σημεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στεγάσουν μονίμως και διοικητικές λειτουργίες αυτής.

Στην τηλεδίασκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας  Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» Τιμολέοντας Κατσίπος και Θανάσης Γιάνναρης. Η «ΚτΥπ Α.Ε.» κατασκευάζει τα Επιχειρησιακά Κέντρα της Πολιτικής Προστασίας στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Μετά την παράδοση εντός εβδομήντα πέντε ημερών του νέου υπερσύγχρονου κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι, οι κύριοι Κ. Καραμανλής, Ν.
Χαρδαλιάς και η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» υλοποιούν τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την μεγαλύτερη ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την χώρα και τις 13 Περιφέρειες της, αφού θα δημιουργηθούν νέες υπερσύγχρονες υποδομές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και των συμβάντων έκτακτης ανάγκης. Με την ολοκλήρωση
του έργου θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Ελλήνων και θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας τους. Η έγκριση του έργου έγινε  από την Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΔΙΤ) στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Ο. Καβαλάκης. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» κ. Τ. Κατσίπος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Θ. Γιάνναρης.

Το μεγάλο έργο προϋπολογισμού 131,5 εκατ. ευρώ ανατέθηκε στην εποπτευόμενη από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία εργάζεται ήδη εντατικά ώστε τα 13 Π.Ε.ΚΕ.Π.Π. να είναι έτοιμα για χρήση το συντομότερο δυνατόν. Η «ΚτΥπ Α.Ε.» συνεχίζει έτσι την έντονη δραστηριότητα της στα ΣΔΙΤ συμβάλλοντας στην ενίσχυση των κτιριακών υποδομών της χώρας. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» – όπως και με την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δικαστικών μεγάρων και εσχάτως των 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με την δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την θωράκιση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Comments are closed