Νέο ενεργειακό κτίριο πρότυπο αποκτά η ΕΥΑΘ

Μετά από 53 χρόνια, το κτήριο της ΕΥΑΘ επί της Εθνικής Αμύνης αναμένεται να μεταμορφωθεί σ’ ένα ενεργειακό κτίριο-πρότυπο, με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει κι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023. Η ολική ανακαίνιση του κτιρίου όπου στεγάζεται η διοίκηση της ΕΥΑΘ από το 1970 εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας, με αειφορικά, περιβαλλοντικά έργα υποδομής ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε, στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του επενδυτικού προγράμματος ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος πρόκειται για ένα κτίριο με ισχυρή αρχιτεκτονική προσωπικότητα, υψηλών ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιδόσεων, που θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή σύνδεσης του campus του ΑΠΘ, της ΔΕΘ και της Εγνατίας.

«Το νέο κτίριο, όπως θα παραδοθεί το 2023 στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τους Θεσσαλονικείς, θα παραπέμπει στο παλιό, θα είναι σε αρχιτεκτονικό ‘διάλογο’ με την περιοχή, κυρίως όμως θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων, σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το κέλυφος του νέου κτιρίου θα αποτελείται από συνδυασμό αμμοβολισμένων υαλοπινάκων με κινητές, ημιδιαφανείς περσίδες, εξασφαλίζοντας φωτισμό αλλά και επαρκή ηλιοπροστασία, ενώ το κτίριο θα διαθέτει προηγμένα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου. Θα εξυπηρετεί 130 περίπου εργαζόμενους και θα διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ, όπως και σύγχρονη αντισεισμική προστασία. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι η δημοπράτηση του έργου να γίνει εντός του Δεκεμβρίου του 2020, ή στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Ενεργειακά στοιχεία

Κλιματισμός με VRF της υψηλότερης κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης

Ανάκτηση θερμότητας με εναλλάκτες αέρα-αέρα στο σύστημα εξαερισμού

Φωτισμός με LED 21 Φ/Β πλαίσια ισχύος 5,25 kWp με net metering στο δώμα

Σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου των λειτουργιών του κτιρίου κατηγορίας Α κατά ΕΝ 15232

Στόχος και ζητούμενο: Να είναι κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας κατά ΚΕΝΑΚ.

Αντισεισμικά

Νέα τοιχώματα Ο/Σ

Μανδύες gunite στα υφιστάμενα τοιχώματα

Μανδύες gunite στα περιμετρικά υποστυλώματα

Ενίσχυση θεμελίωσης Μετατροπή μεσορόφου.

Comments are closed