Προς νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με αυξημένα κεφάλαια, smart παρεμβάσεις και bonus

Τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος που θα «τρέξει» από το Φθινόπωρο και θα αντικαταστήσει το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» επισήμανε με συνέντευξή του ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Το όνομα του νέου προγράμματος θα είναι «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», θα έχει πιο φιλόδοξους στόχους από εκείνους που περιγράφονται στο ΕΣΕΚ, θα έχει αυξημένα κεφάλαια λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προβλέπει τη χρηματοδότηση και άλλων, πέραν των γνωστών, παρεμβάσεων, όπως τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν ένα «Έξυπνο Σπίτι», θα απευθύνεται και στα μεσαία στρώματα, ενώ θα προβλέπει αύξηση της επιχορήγησης αν επιτευχθεί ένας προκαθορισμένος ενεργειακός στόχος, στη βάση ενός ενισχυμένου συστήματος ενεργειακών επιθεωρήσεων και Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης.

Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα ο υφυπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι για την επίτευξη των στόχων της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών ετησίως και υλοποίηση περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Λόγω των απαιτήσεων που δημιουργούνται στο πλαίσιο των πρόσφατων μακροοικονομικών συνθηκών και προβλέψεων είναι υπό επεξεργασία ένα μοντέρνο και αρκετά πιο φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς στήριξης ενεργειακής εξοικονόμησης καθώς και αυτονόμησης.

Οι αλλαγές του νέου προγράμματος, όπως τις παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας με χαρακτηριστικές δηλώσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ημερησία» είναι:

Αλλαγή ονόματος: Το όνομα του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων θα είναι “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.

«Έξυπνες εφαρμογές»: Περιλαμβάνει εκτός από τις “κλασικές παρεμβάσεις (θερμομόνωση, κουφώματα κλπ) και την προσθήκη μιας “έξυπνης” συνιστώσας με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν ένα “Έξυπνο Σπίτι” σηματοδοτώντας τη μετάβαση προς τη νέα ψηφιακή εποχή.

ΑΠΕ και διαχείριση ενέργειας: Τέτοιες τεχνολογίες είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης (φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης) η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και μπαταρίες) και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων: Θα ενισχυθούν αυτοτελείς παρεμβάσεις που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους με εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ θέρμανση, φωτισμός, ανελκυστήρες).

Αυξημένη επιδότηση για υψηλούς ενεργειακούς στόχους: Προβλέπεται αύξηση της επιχορήγησης αν επιτευχθεί ένας προκαθορισμένος ενεργειακός στόχος (π.χ αναβάθμιση κατά 4 ενεργειακές κατηγορίες).

Αναμόρφωση του συστήματος ενεργειακών επιθεωρήσεων: Η επίτευξη των ενεργειακών στόχων είπε ο υφυπουργός θα γίνεται «στη βάση ενός ενισχυμένου συστήματος ενεργειακών επιθεωρήσεων και Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)».

Μπόνους για τις λιγνιτικές περιοχές: Προβλέπεται ειδικό κίνητρο για τις λιγνιτικές περιοχές με την εισαγωγή ρήτρας δίκαιης μετάβασης.

Ανοιχτό πρόγραμμα: Μια βασική διαφορά από το υφιστάμενο «εξοικονομώ» είναι το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι μόνιμα ανοιχτό (open-ended) έως το 2030.

Επιτάχυνση και αύξηση στόχων: Ο κ. Θωμάς εξήγησε ότι την περασμένη περίοδο αναβαθμίστηκαν 130.000 κτίρια και δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό 1, 3 δισ. ευρώ. Χάρη στα αυξημένα κεφάλαια που διεκδικούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση στοχεύει στο να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα σε σχέση με τους στόχους του ΕΣΕΚ για αναβάθμιση 60.000 κτιρίων κατ΄έτος την επόμενη δεκαετία.

Άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Comments are closed