Νίκη της ΝΔ με 40,79% – Στις 25 Ιουνίου οι επόμενες εκλογές

Σαρωτική ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις 20 μονάδες, με τη ΝΔ να φτάνει 40,79% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,07%. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται τρίτο κόμμα, με ποσοστό 11,46%. Εκτός Βουλής τέθηκε το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, μια ανάσα πριν το 3% βρέθηκαν το κόμμα «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ στη Βουλή μπαίνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΔ: 146
  • ΣΥΡΙΖΑ: 71
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 41
  • ΚΚΕ: 26
  • Ελληνική Λύση: 16

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε, ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα που έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που η ίδια συγκάλεσε, σε μια τελευταία θεσμική προσπάθεια διερεύνησης του ενδεχομένου σχηματισμού κυβέρνησης, χωρίς όμως να προκύψει κυβερνητική λύση.

Την Κυριακή η ορκωμοσία των νέων βουλευτών

Το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου θα ορκισθούν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και το πρωί της Δευτέρας 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Comments are closed