Ξεκίνησε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Επισπεύθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Σάββατο η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, μέσω υποβρυχίου καλωδίου Υψηλής Τάσης, με το νησί να ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα, ύστερα από αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού που διαταράχθηκε εξαιτίας βλάβης στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα Χανιά.

Στην έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης που ομαλοποιεί την κατάσταση μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης στο σταθμό της ΔΕΗ, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «σημαντική μέρα» καθώς, όπως έγραψε, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή σύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκος 174 χλμ. (χερσαία και υποβρύχια τμήματα), τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας έως 300 MW.»

Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023. Τα οφέλη πολλαπλά. Δεν είναι μόνο η ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης και η ενεργειακή επάρκεια.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού η διασύνδεση:

– Θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και θα διευρύνει το περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ στο νησί κατά 180 MW.

– Με τη λειτουργία της η εξάρτηση από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος.

– Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 380 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών για τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά.

Η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα στην “πράσινη μετάβαση”. Και τα νησιά μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης.»

Comments are closed