Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου Συνεδριακού Κέντρου της Π.Κ. Μακεδονίας

Την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και λειτουργία νέου σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου στον περιβάλλοντα χώρο του Κτιρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, κήρυξε σε ειδική εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το νέο Συνεδριακό Κέντρο θα λειτουργεί επίσης ως αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και των υπόλοιπων συλλογικών οργάνων της ΠΚΜ, ενώ κατασκευάζεται με δωρεά της κατασκευάστριας εταιρίας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Στην τελετή έναρξης των εργασιών συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής ΤΑΡ Ελλάδας κ. Ιωάννης Μαρής, ο Head of External Affairs & SEI του ΤΑΡ, κ. Vugar Veysalov και η Διευθύντρια Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ κ. Βασιλική Σωτηροπούλου.

Το έργο χρηματοδοτείται και υλοποιείται εξ ολοκλήρου από τον ΤΑΡ, «με σεβασμό στον διατηρητέο χαρακτήρα του κτιρίου, αφήνοντας ως παρακαταθήκη στη δυτική Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη υποδομή, σε έναν ιστορικό χώρο, που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και τις ανάγκες της δυτικής Θεσσαλονίκης ως ένα συνεδριακό κέντρο, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους φορείς της περιοχής και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης και ανάπτυξης», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η κοινωνική υπευθυνότητα του TAP έχει συγκεκριμένο αποτύπωμα στην κοινωνία, καθώς μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους, τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες έχει ήδη υλοποιήσει περισσότερα από 70 έργα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει δρομολογήσει ακόμα 15 έργα, ύψους περίπου 3,2 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο νέο Συνεδριακό Κέντρο, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «μετά την πρόταση που ως διοίκηση της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, επεξεργαστήκαμε και συζητήσαμε με τον TAP, ξεκινάει εδώ, ένα πραγματικά σπουδαίο έργο: Η μετατροπή των δύο διατηρητέων κτιρίων, του παλαιού εργοστασίου φωταερίου Θεσσαλονίκης, που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα, σε ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο για όλη τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένα Κέντρο που θα στεγάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί, από όλα τα Επιμελητήρια, τις Επαγγελματικές Ενώσεις, τους Φορείς και τους Συλλόγους, που εξυπηρετούν και εκφράζουν, χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τον TAP, με πόρους που θα ξεπεράσουν το 1 εκ. ευρώ, και θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, τη μνήμη και την ιδιαίτερη αξία των κτιρίων. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα έργο, που έχουμε προετοιμάσει άριστα και ξεκινάει άμεσα, για να ενταχθεί στο πλέγμα των έργων που υλοποιούμε και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, αλλά και τις δυνατότητες συνεδριακού τουρισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο πλέγμα των παρεμβάσεων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις, δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς, από τις υποδομές και τις υπηρεσίες, μέχρι το περιβάλλον και τον αστικό ιστό.

Το Νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρεια, που είναι το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο της βόρειας Ελλάδας, η νέα Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης και ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ16, η αποκατάσταση και ανάπλαση του δυτικού μετώπου του Θερμαϊκού σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, τα έργα αναπλάσεων και πρασίνου στους Δήμους και τις γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης, η διαπλάτυνση της Οδού Λαγκαδά, τα έργα στην Οδό Μοναστηρίου, η ανάπλαση των Τειχών σε ολόκληρο το μήκος της Οδού Επταπυργίου, τα νέα σχολεία, ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και το επικουρικό προσωπικό στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και κατοικιών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο, η δημιουργία οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι, η απομάκρυνση των αποβλήτων και η απόδοση στην κοινωνία του εμβληματικού κτιρίου του Καπνομάγαζου της Σταυρούπολης, είναι, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, μερικά μόνο από τα έργα που υλοποιούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Comments are closed