Ξεκινά η β΄ φάση του “Εξοικονομώ ΙΙ” – Έρχεται και η “Ηλέκτρα” για δημόσια κτίρια

Στην αφετηρία του, μετά τη σχετική παρουσίαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βρίσκεται η β’ φάση υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», το οποίο επιχειρεί να δώσει κίνητρα για την υλοποίηση παρεμβάσεων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στο οικιακό κτιριακό τομέα.

Κατά την α’ φάση υλοποίησής του χρηματοδοτήθηκαν παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 362 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν μέσω επιδοτήσεων από πόρους του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ. Συνολικά αναβαθμίστηκαν ενεργειακά περί τις 43.000 κατοικίες.

Στη β’ φάση οι διαθέσιμοι πόροι θα ανέλθουν σε 250 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις σε 20.000 – 25.000 κατοικίες.

Σχολιάζοντας την επικείμενη έναρξη της β΄ φάσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ  κ. Πάρις Μπίλλιας, υπογράμμισε: “Είναι ασφαλώς θετικό το γεγονός ότι ξεκινάει ένα πρόγραμμα, έστω και με λιγότερους πόρους από τους προσδοκώμενους. Ευχή όλων είναι, η υλοποίηση του προγράμματος να πραγματοποιηθεί χωρίς τα τεχνικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και ταλαιπώρησαν τους συναδέλφους και ξέρω πως αυτή τη φορά καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.”

Το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του β’ εξαμήνου, προκειμένου να υπάρξει το χρονικό περιθώριο ώστε να αξιοποιηθούν ως μεγέθη αναφοράς τα εισοδήματα του 2018.  Από την προκήρυξη προτεραιότητα θα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος-έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα δημόσια κτήρια με την επωνυμία «Ηλέκτρα», ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των κατοικιών εντός δεκαετίας 2012-2030 καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτηριακού αποθέματος στο σύνολο του, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, αναμένεται να οδηγήσει σε άνω των 10 δις. ευρώ επενδύσεις και στη δημιουργία και διατήρηση άνω των 25.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ειδικά στον τομέα των δημοσίων κτιρίων, για κάθε 1 εκατ. ευρώ που διατίθεται για την ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονομούνται 553 MWh ανά έτος, δημιουργείται ετήσιο οικονομικό όφελος 94.000 ευρώ, δημιουργούνται 31 νέες θέσεις εργασίας, μειώνεται η εισαγωγή πετρελαίου κατά 110 κυβικά μέτρα ετησίως και επιτυγχάνεται η μείωση της εκπομπής των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα κατά 553 τόνους ετησίως.

Φορέας διαχείρισης του «ΗΛΕΚΤΡΑ» ορίζεται η Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Προβλέπεται δε, σε διακριτή ιστοσελίδα στον ιστότοπο του ΥΠΕΝ να αναρτώνται οι όροι χρηματοδότησης των δικαιούχων, προκειμένου να διασφαλίζεται η επικοινωνία με τους δικαιούχους, η δημοσιότητα και η διαφάνεια της πορείας υλοποίησης του προγράμματος.

Comments are closed