Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζητούν να μεταφερθεί η ΔΕΘ δυτικά

Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζητούν από την Κυβέρνηση την μεταφορά της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στα δυτικά της πόλης. Σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα, τάχθηκαν υπέρ της μετεγκατάστασης και ταυτοχρόνως υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο των 175 στρεμμάτων που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ.

Οι Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνυπέγραψαν κείμενο στο οποίο εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ως πλέον συμφέρουσα τη λύση της μετεγκατάστασης.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι 18 φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΕ/ΤΚΜ, εξέφρασαν σε κοινή δήλωση, την υποστήριξή τους στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ.

Στην ανακοίνωση των Δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, παρατίθεται το ιστορικό ενεργειών και διεκδικήσεων που αφορούν στην μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δυτικά, ξεκινώντας από το έτος 2000 και τη διεκδίκηση της EXPO 2008, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους επιδιώκουν να υλοποιηθεί αυτή η μετεγκατάσταση σήμερα, όπως:

  • “Με τη μεταφορά της ΔΕΘ εκτός Θεσσαλονίκης, ο χώρος που θα απελευθερωθεί μπορεί να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Πάρκο, που τόσο λείπει από την πόλη, καθιστώντας την πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, πιο φιλική και άρα περισσότερο επισκέψιμη.
  • Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ υπάρχουν μεγάλης αξίας αρχαιότητες που μπορούν να αναδειχθούν, ενώ μία λάθος επιλογή για τη δημιουργία ξενοδοχείων, περιπτέρων και υπογείων πάρκινγκ θα δημιουργήσει για μια άλλη 20ετία το φαινόμενο της οδού Ελ. Βενιζέλου.
  • Με τη δημιουργία και εκ του μηδενός κατασκευή ενός σοβαρού εκθεσιακού χώρου σε εύκολα προσβάσιμη περιοχή θα αναβαθμιστεί το κύρος της διεθνούς έκθεσης. Με την υποστήριξή της δε από ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο μπορεί να επιτυγχάνει επιπλέον τη διοργάνωση δεκάδων παγκοσμίου επιπέδου και διεθνούς ενδιαφέροντος συνεδρίων (επαγγελματικών, επιστημονικών κ.ά.), επιτυγχάνοντας έτσι την προσέλευση 100.000 και πλέον, συνέδρων, επισκεπτών και τουριστών στην πόλη.
  • Η χωροθέτηση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα αποτελεί το εχέγγυο μιας σταθερής ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα του υποβαθμισμένου από έλλειψη υποδομών δυτικού τομέα, που μαστίζεται από την ανεργία.
  • Για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης επιβάλλεται να είναι εκεί.
  • Για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεσμεύθηκαν τοποθετούμενοι δημόσια προηγούμενοι πρωθυπουργοί, υπουργοί και δεκάδες βουλευτές της Α΄ και Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.»

Εκτιμούν δε πως το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., και το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μπορούν να αποτελέσουν πηγές χρηματοδότησης του εγχειρήματος, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση άλλων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων.

Την πρόταση για ακύρωση του εξελισσόμενου project ανάπλασης της ΔΕΘ και για μετεγκατάστασή της δυτικά, υπογράφουν οι Δήμαρχοι:

Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου
Δέλτα, Ιωάννης Ιωαννίδης
Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός
Νεάπολης Συκεών, Συμεών Δανιηλίδης
Παύλου Μελά, Δημήτριος Δεμουρτζίδης
Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος
Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Δημάρχων ΕΔΩ

Comments are closed