Οι Νορβηγοί κατασκευάζουν το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο

A computer-generated image of a ferry approaching the entrance of a tunnel for ships. Photograph: Snohetta/Norwegian Coastal Admin/AP

Το πρώτο τούνελ για πλοία στον κόσμο, μήκους 1700 μέτρων, ύψους 37 και πλάτους 26,5 μέτρων, ετοιμάζονται να κατασκευάσουν οι Νορβηγοί στα έγκατα του βουνού της περιοχής Stad.

Στόχος; Να επιτρέψουν στα πλοία να αποφεύγουν την εξαιρετικά ταραχώδη θάλασσα Stadhavet Sea, όπου πνέουν θυελλώδεις άνεμοι έως και 110 ημέρες ετησίως, με αποτέλεσμα πολλές ακυρώσεις δρομολογίων. Το τούνελ θα “χωράει” κρουαζιερόπλοια και εμπορικά πλοία έως και 16.000 τόνων. Θα στοιχίσει 250 εκατ. στερλίνες, ενώ η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2019, με προοπτική το τούνελ να λειτουργήσει το 2023.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Νορβηγίας, Ketil Solvik-Olsen, τα θαλάσσια ρεύματα και η υποβρύχια τοπογραφία στις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας δημιουργούν εξαιρετικά πολύπλοκες κυματικές συνθήκες, που προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στα πλοία.

Κατά τον ίδιο, το πρότζεκτ του τούνελ υπήρχε επί καιρό στα χαρτιά, αλλά πλέον έχει ωριμάσει και εξασφάλισε χρηματοδότηση,  οπότε παίρνει σύντομα …μπρος.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ το εντυπωσιακό βίντεο του Guardian

Comments are closed