Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής

Πηγή φωτογαρφίας: pixbay.com

Πηγή φωτογαρφίας: pixbay.com

Δεν μπορείς να μιλήσεις για κλιματική αλλαγή χωρίς να βάλεις νοερά τις πόλεις στην πρώτη γραμμή. Είτε μιλάς  για άνοδο της στάθμης της θάλασσας είτε για καθιζήσεις τού εδάφους, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και μπορεί να αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο αλλά έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Τα παραπάνω (σε ελεύθερη μετάφραση) υποστηρίζουν σε άρθρο τους στο περιοδικό ΤΙΜΕ η Jackie Biskupski και η Cindy Lerner, δήμαρχοι του Salt Lake City (Utah) και του Pinecrest (Florida) αντίστοιχα.

“Δήμαρχοι όπως εμείς εκλέγονται για να κρατούν τις κοινότητές τους ισχυρές και τους κατοίκους ασφαλείς, αλλά και για να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες, ασχέτως με το ποιος είναι ο κυβερνήτης ο γενικός εισαγγελέας ή το μέλος του Κογκρέσου και το τι έχουν να πουν όλοι αυτοί για την κλιματική αλλαγή. Για αυτό και οι πόλεις μας συμμετέχουν μαζί με ακόμη 50 τοπικές κυβερνήσεις αλλά και εκατοντάδες ακόμη δήμους που εκπροσωπούνται από τον Εθνικό Σύνδεσμο Πόλεων στη διαδικασία για το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας” υπογραμμίζουν οι δύο δήμαρχοι.

Δεδομένου, λένε, ότι οι αστικές περιοχές -(όπου ζει το 80% των Αμερικανών και λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας)  πρέπει να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, το κόστος για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι υποδομές και να διατηρηθεί η ασφάλεια των πολιτών μεγαλώνει μέρα με την ημέρα” γράφουν οι δύο δήμαρχοι στο άρθρο τους.

 

Σύγχρονη Ατλαντίδα στα Florida Keys

Για να αναδείξουν την οικονομική σημασία της κλιματικής αλλαγής για τις πόλεις υπενθυμίζουν ότι στη νοτιοανατολική Φλόριντα η αναμενόμενη άνοδος της στάθμης του νερού κατά ένα πόδι μέχρι το 2050 απειλεί να καταστρέψει ακίνητη περιουσία αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν η στάθμη αυξηθεί κατά τρία πόδια, τότε το αντίστοιχο νούμερο ανεβαίνει στα 31 δισ. δολ. Καθώς οι περιοχές Florida Keys και  Everglades kai h ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή  του Miami θα  βυθιστούν κάτω από το νερό σαν σύγχρονες Aτλαντίδες.

Το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας είναι ένα πρώτο και κρίσιμο βήμα για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την πρόληψη αυτής της μοίρας. “Το να δουλεύουμε μόνοι μας εμείς οι δήμαρχοι δεν μπορεί να αποφέρει τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε. Η καλύτερη προσέγγιση είναι αυτή που συνδυάζει πολιτικές σε ομοσπονδιακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το σχέδιο καθαρής ενέργειας δημιουργεί το πλαίσιο για αυτή την προσέγγιση” καταλήγουν.

Άρθρο με πληροφορίες από το ΤΙΜΕ

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed