
Πηγή φωτογραφίας: JeSuisGodefroyTroude, CC BY-SA 4.0
“Το Παρίσι είναι μια πόλη, του οποίου η ιστορία, συχνά βίαιη και σοκαριστική, είναι παρούσα παντού. Μνήμες από επαναστάσεις, σφαγές, πολέμους και κατοχή είναι εμφανείς παντού -όχι μόνο στα μουσεία αλλά και στα ονόματα των οδών και την ίδια την αρχιτεκτονική της πόλης. Μέσα από όλα αυτά, το Παρίσι έγινε συνώνυμο της ομορφιάς, της ηρεμίας και της δημιουργικότητας”: με τη φράση αυτή ο αρθρογράφος των Financial Times Gideon Rachman επιχειρεί να στοιχειοθετήσει την άποψή του ότι οι πόλεις ανακάμπτουν από κρίσεις όπως οι πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.
“Κάθε Νεοϋορκέζος και κάθε Λονδρέζος μπορεί ενστικτωδώς να καταλάβει τι περνούν (τι νιώθουν] οι Παριζιάνοι: έναν συνδυασμό σοκ, τρόμου, αποπροσανατολισμού και φόβου για το μέλλον. Ωστόσο, οι μνήμες των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη το 2001 και στο Λονδίνο το 2005 δείχνουν επίσης την ανθεκτικότητα των σπουδαίων πόλεων. Μπορούν να ανακάμψουν από πράξεις τρομοκρατίας με εκπληκτική ταχύτητα και σθένος” γράφει.
Παραδέχεται ωστόσο ότι το χτύπημα στο Παρίσι έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την ιστορία τόσο της Γαλλίας, όσο και της Ευρώπης. “Μόλις δέκα μήνες πριν, το Παρίσι έπεσε θύμα των δολοφονικών επιθέσεων στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo και στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ. Ο φόρος αίματος από τις τελευταίες επιθέσεις είναι όμως πολύ μεγαλύτερος. Επίσης το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα ήρθε τόσο γρήγορα, θα αυξήσει την αίσθηση ανασφάλειας. Τα άμεσα πολιτικά ερωτήματα αφορούν την εμπλοκή της Γαλλίας στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, καθώς και την απήχηση [των γεγονότων] στις περιφερειακές εκλογές του επόμενου μήνα […] Είναι εξαιρετικά απίθανο ο Πρόεδρος Ολάντ να αντιδράσει στις τρομοκρατικές επιθέσεις ανακαλώντας τη γαλλική εμπλοκή στον πόλεμο κατά του ISIS. Βραχυπρόθεσμα, μια εντατικοποίηση της στρατιωτικής εμπλοκής είναι πιο πιθανή […]” παρατηρεί ο Gideon Rachman και προσθέτει ότι πολλοί θα κοιτάξουν με προσοχή το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, αφού δημοσκοπήσεις ήδη δείχνουν ότι η ακροδεξιά Marine Le Pen θα κερδίσει στην περιφέρεια του Nord-Pas-de-Calais, ενώ η ανιψιά της, Marion Maréchal-Le Pen, ήδη φαίνεται να κυριαρχεί σε κάποια polls στην περιφέρεια της Provence. Ωφελημένες και οι δύο από την εχθρότητα που έχει επιδείξει το κόμμα τους απέναντι στην εισδοχή Μουσουλμάνων μεταναστών στη Γαλλία.
Οι επιθέσεις στο Παρίσι έρχονται επίσης σε μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται καταμεσής της προσφυγικής κρίσης. Με τη Γερμανία να υπολογίζεται ότι θα υποδεχτεί πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες σε έναν χρόνο -οι περισσότεροι από τη Μέση Ανατολή- η εγχώρια πίεση στην Καγκελάριο Μέρκελ, να κλείσει τα σύνορα της χώρας σε νέο κύμα προσφύγων, αυξάνεται. Ενώ ήδη πριν από το χτύπημα στο Παρίσι, η Σουηδία είχε ανακοινώσει το μερικό κλείσιμο των συνόρων της σε νέους μετανάστες… Ποια πολιτική θα ακολουθήσουν λοιπόν οι ευρωπαϊκές χώρες; “Το πιο πιθανό είναι ότι η πολιτική θα εξελιχθεί στους επόμενους μήνες, καθώς η επίπτωση, τα μαθήματα και το σοκ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι θα απορροφώνται” καταλήγει ο αρθρογράφος των Financial Times.
Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο του Rachman για τους Financial Times (αγγλική γλώσσα)