Το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του το Σάββατο αλλά και της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη πόλη που να γίνονται σωρευτικά τόσα έργα υποδομής. «Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις δεσμεύσεις που είχα κάνει. Οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται ότι ήδη τα πράγματα στην πόλη τους αλλάζουν. Το χρονοδιάγραμμα του Μετρό είναι να ολοκληρωθεί στο τέλος του 23. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα έργα που έχουμε δρομολογήσει», σημείωσε.
Ως προς τα νέα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη αυτά είναι:
-Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί όλη τη βόρεια Ελλάδα και αναμένεται να στεγαστεί στον δήμο Ωραιοκάστρου, με προτεινόμενη περιοχή από τη διοίκηση του δήμου τη Μυγδονία.
– Νέο γήπεδο του Άρη στην Πυλαία και δημιουργία πάρκου στη Χαριλάου.
Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας εξήγησε το πλάνο της Περιφέρειας για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Άρη, αλλά και την ανάπλαση στο Χαριλάου. Πρόταση που κατατέθηκε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στον Πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης και τελικά υιοθετήθηκε από τον Πρωθυπουργό.
Σε ανάρτηση και σε συνεντεύξεις του, εξήγησε ότι ο χώρος για το νέο γήπεδο των «κιτρινόμαυρων» έχει ήδη βρεθεί στον δήμο Πυλαίας, ενώ με την κατασκευή του θα προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης στο Χαριλάου, το οποίο θα δοθεί από τον Ερασιτέχνη Άρη. Μεταξύ άλλων ο κ. Μπίλιας αναφέρει ότι σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο κ. Τάκη Δούμα κατατέθηκε μία νέα, αναπτυξιακή, τεχνοκρατική και ταυτόχρονα υλοποιήσιμη πρόταση για τη Θεσσαλονίκη, με ορίζοντα υλοποίησης το 2026: «Ως βάση εκκίνησης είχαμε δύο δεδομένα: Ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους πρασίνου, αλλά και από προσέλκυση επενδύσεων. Τόσο το πράσινο, όσο και οι επενδύσεις, μπορούν να δώσουν διαφορετικού είδους «ανάσες» στην περιοχή. Δεν αργήσαμε να σκεφτούμε ότι υπάρχει οικόπεδο, περίπου 170 στρεμμάτων, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στο παραλιακό τμήμα επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, το οποίο ανήκει στον ΟΑΕΔ. Ακολουθεί μία λογική αλληλουχία. Ο Α.Σ. Άρης παραχωρεί τα 23 στρέμματα που καταλαμβάνει το γήπεδο στη Χαριλάου και ο χώρος μετατρέπεται σε υπερτοπικό πάρκο, το οποίο ενοποιείται με το πάρκο της Νέας Ελβετίας, με χώρους πρασίνου, αναψυχής, πλατείες. Κι επειδή η περιοχή είναι ταυτισμένη με τον αθλητικό σύλλογο, κρατάει 500 τ.μ., για τη δημιουργία μπουτίκ. Ο ΟΑΕΔ διαθέτει τα 170 στρέμματα και εκεί κατασκευάζεται νέο γήπεδο, δυναμικότητας 33.000 θέσεων, σε έκταση 50 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα, κατασκευάζονται εντός του οικοπέδου κατοικίες, γραφεία, εμπορικό κέντρο, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 30 στρεμμάτων. Τα υπόλοιπα 90 στρέμματα χρησιμοποιούνται ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, αναψυχής και στάθμευσης. Το πρότζεκτ στο σύνολό του είναι κοστολογημένο, υλοποιήσιμο και μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μπίλιας.
-Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40χλμ από το Καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα..
Για το μεγάλο έργο στην ακτογραμμή της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε εκπονήσει μελέτη/πρόταση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. (Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ)
-Μελέτη επέκτασης του Μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη των μελετών για την μεγάλη επέκταση του Μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη. Μάλιστα σημείωσε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση καθώς όπως είπε το υπό κατασκευή Μετρό “πρέπει να απλωθεί και προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης”. Μιλώντας δε για το Μετρό Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι το έργο προχωρά με την έγκριση του ΣτΕ. Για την παράδοση της βασικής γραμμής του Μετρό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτό τοποθετείται στα τέλη του 2023.
Τη δέσμευση για την παράδοση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης εντός του 2023 επανέλαβε, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, από το περίπτερο του Υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη εφημερίδα «Μακεδονία» είχε δηλώσει σχετικά με την επέκταση προς την Καλαμαριά ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, ενώ εντός του έτους θα δημοπρατηθεί και η προμήθεια των επιπλέον συρμών. Κι όχι μόνο αυτό. Βρίσκονται σε εξέλιξη και τα Τοπογραφικά κι οι Γεωτεχνικές έρευνες για την επέκταση προς το Αεροδρόμιο ‘‘Μακεδονία’’».