Ολοένα περισσότεροι φτωχοί αναγκάζονται να φύγουν από τις “χλιδάτες” πόλεις στις ΗΠΑ

Εικόνα από τη New York Post

Εικόνα από τη New York Post

Η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και η Ουάσιγκτον DC είναι από τις ισχυρότερες πόλεις στον πλανήτη. Ταυτόχρονα όμως, είναι πόλεις στις οποίες διαμένουν άνθρωποι σε κατάσταση οικονομικής αβεβαιότητας και φτώχειας.  Άνθρωποι της εργατικής ή της μέσης τάξης, που τα τελευταία χρόνια ζουν σε τόσο επισφαλείς συνθήκες, ώστε …μετακομίζουν κατά ανάγκη.

Όχι επειδή έκλεισαν εργοστάσια κι εξαφανίστηκαν θέσεις εργασίας, ούτε επειδή φοβούνται το οργανωμένο έγκλημα στα κέντρα των μεγαλουπόλεων, που ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε μετ΄ επιτάσεως κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Φεύγουν διότι η νέα οικονομία στην οποία ζουν τα πηγαίνει τόσο καλά, που το υψηλό κόστος ζωής τούς …εκπαραθυρώνει.

Η εταιρεία πληροφοριών για το real estate Trulia εκπόνησε μια εντυπωσιακή μελέτη για το θέμα, που δημοσιεύτηκε στη “Wall Street Journal”. Η Trulia ανέλυσε τα στατιστικά που δείχνουν ποιοι φεύγουν από τις 10 ακριβότερες πόλεις της χώρας-που όλες τους εδρεύουν είτε στην ανατολική ακτή είτε στην Καλιφόρνια.

Ποιοι είναι λοιπόν; Δυσανάλογα σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι φτωχότεροι. Δηλαδή αυτοί που το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 30.000 δολάρια (εδώ οι Ελληνες γελάμε αγκαζέ, σκεπτόμενοι ότι ένας άνθρωπος που βγάζει 30.000 δολάρια θεωρείται από τους φτωχότερους στις ΗΠΑ, έστω και αν συναρτήσουμε το όλο πράγμα με το υψηλό κόστος ζωής εκεί).

Μαζί τους όμως, φεύγουν -επίσης σε δυσανάλογο ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό τους- κι αυτοί που βγάζουν μέχρι 60.000 δολάρια, δηλαδή η μεσαία τάξη. Άνθρωποι που βγάζουν περισσότερα φεύγουν επίσης, αλλά σε μικρότερους αριθμούς, πολύ χαμηλότερους από το ποσοστό τους επί του συνολικού πληθυσμού.

Οι πόλεις γίνονται πλουσιότερες και μάλιστα πολύ γρήγορα. Μεταξύ 2010 και 2014, το ποσοστό των νοικοκυριών που βγάζουν πάνω από 100.000 δολάρια στις συγκεκριμένες πόλεις αυξήθηκε  κατά σχεδόν 4%, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να “ανέβουν” κατά 13% μέσο όρο και  η αξία των σπιτιών κατά 12,5%. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το πώς προτείνεται να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα -πχ, μέσω επιδότησης κατοικίας- περάστε μια βόλτα από τη New York Post από όπου προέρχεται και το υλικό για το άρθρο.

Comments are closed