Ολοκλήρωση διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη, η διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την παρουσίασή του στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη συζήτηση περί πεζοδρόμησης στον κεντρικό άξονα της Τσιμισκή από την οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού έως και την οδό Βενιζέλου με πρόβλεψη ανοχής στην ήπια κυκλοφορία από ηλεκτροκίνητα ΙΧ, λεωφορεία, ταξί και τραμ στην περίπτωση που σχεδιαστεί ένα δίκτυο μέχρι τότε.

Στο ΣΒΑΚ που εκπονήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών και του Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, προβέπονται ακόμα ο ανασχεδιασμός της Εγνατίας, μονοδρομήσεις διαπλάτυνση οδών, αναπλάσεις και μέτρα ώστε να μειωθεί η κυκλοφορία ΙΧ στο κέντρο της πόλης και να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Οι χρονικοί ορίζοντες εφαρμογής του ΣΒΑΚ χωρίζονται σε δυο στάδια. Έως το 2023 προβλέπεται να προχωρήσουν τα πρώτα μέτρα του σχεδίου και έως το 2028 θα γίνει η πεζοδρόμηση της Τσιμισκή.

Στο επόμενο στάδιο, οι φορείς που συμμετείχαν στην διαβούλευση θα προχωρήσουν σε υποβολή προτάσεων επί του σχεδίου, που στη συνέχεια θα κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο και εφόσον εγκριθεί, θα σταλεί προς τελική έγκριση στο Υπουργείο Μεταφορών.

Δείτε ολόκληρο το ΣΒΑΚ, ΕΔΩ

Comments are closed