Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Ν/Σ για την Πολιτική Προστασία

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που αφορά στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Το σχέδιο νόμου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων», που περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και την αναβάθμιση του εθελοντισμού, αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Το νομοσχέδιο παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη 9 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Με αυτό το νομοσχέδιο αναβαθμίζεται ο θεσμός της πολιτικής προστασίας και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω μίας κάθετης πλέον δομής με 4 άξονες (πρόληψη, ετοιμότητα, δράση, αποκατάσταση) στα πρότυπα προηγμένων χωρών όπως η «Fema» των ΗΠΑ.

Για το λόγο αυτό θα οριστεί εθνικός διοικητής ο οποίος θα είναι αυτός που θα «συνδέει» τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τις Περιφέρειες μέσω των 13 περιφερειακών διοικητών και θα ενημερώνει το help desk της γραμματείας για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία 13 συγχρόνων τεχνολογικά περιφερειακών κέντρων και μίας επιτελικής δομής. Υιοθετούνται fast track διαδικασίες και στον τομέα της πρόληψης. «Μέχρι σήμερα η fast track διαδικασία που αφορούσε τα έργα ήταν μόνο για την αποκατάσταση. Έπρεπε ένας δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσει άμεσα σε μία σειρά έργων», είπε. Πλέον υιοθετείται, με την ίδια διαδικασία η πρακτική της κήρυξης Ειδικής Κινητοποίησης Επαπειλούμενης Καταστροφής με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνιούνται τα πρόβλημα αδειοδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων και μελετών.

Θεσμοθετείται ακόμη η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με εκπροσώπους των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών κι έτσι θα αξιολογείται αν ένα έργο μπορεί να θεωρηθεί κατεπείγον ή άμεσα υλοποιήσιμο και κατά παρέκκλιση θα αδειοδοτείται εντός 90 ημερών από τη ΓΓΠΠ. Η διαδικασία αυτή αφορά σε 4 κατηγορίες έργων: Αντιπυρικές ζώνες, Συντήρηση Δασικών δρόμων, Αντιπλημμυρικά μικρής κλίμακας και καθαρισμοί. Όπως πρόσθεσε βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας για να ενταχθούν και ζητήματα δημόσιας υγείας.

Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται στους δήμους για τους δασοπυροσβέστες και στις περιφέρειες. Επιπλέον το νέο σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα σε περιφέρειες και δήμους να επιχορηγούν την ΕΛΑΣ και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε συγκεκριμένες κατηγορίες έργων όπως για παράδειγμα σε καύσιμα και ελαστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης ο έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος προανήγγειλε τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και 4 Σχολές στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας για τους εθελοντές και τα στελέχη των ΟΤΑ σε συνεργασία με το ΕΚΔΑΑ, καθώς και για τους πολίτες με ελεύθερα προγράμματα και σεμινάρια. Ακόμη δημιουργείται επίσης Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων με προοπτική Βαλκανικής εμβέλειας.

Σημείωσε ακόμη ότι δημιουργείται μητρώο Εθελοντικών οργανώσεων που αξιολογούνται κάθε 6 χρόνια και Εθελοντών που θα αξιολογούνται κάθε 3 χρόνια και θα ορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, αναμένονται προτάσεις από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, που έχει αναφέρει ότι θα στείλει προτάσεις, αλλά και όποιου άλλου φορέα ή προσώπου επιθυμεί να υποβάλει τις θέσεις του.

Comments are closed