Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Green Deal Greece 2024», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr.
Το συνέδριο με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού» εστίασε στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με τις απειλές που ανακύπτουν από την κλιματική κρίση, τις απειλές υγείας, την ενεργειακή κρίση και το οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Γ. Στασινός: Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να προτείνει στην ΕΕ ένα ειδικό ταμείο για στατικό έλεγχο και ενίσχυση των κατασκευών
Να πρωτοστατήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε στο πλαίσιο της Ανθεκτικότητας, να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο για στατικό έλεγχο και ενίσχυση των κατασκευών και παράλληλα σε εθνικό επίπεδο να ισχύσουν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες, για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985 και τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομές, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και άλλα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, που θα μπορούσαν να ληφθούν, όπως η χρήση των πόρων από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, πρότεινε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε παράλληλα τη σημασία του ελέγχου και της συντήρησης των υποδομών στην εποχή της κλιματικής κρίσης, λέγοντας ότι: «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά κινδυνεύει αν οι ηγεσίες δεν αποφασίσουν ότι οι επενδύσεις στη συντήρηση και την ανακατασκευή υποδομών πρέπει να γίνουν επιλέξιμες». Αναφέρθηκε παράλληλα στον κτιριακό τομέα σημειώνοντας ότι πάνω από το 70% των κτιρίων της χώρας έχει κλείσει ήδη τα 40 χρόνια ζωής, χωρίς σύγχρονη αντισεισμική προστασία και χωρίς ενεργειακή απόδοση και ζήτησε να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά στο κτιριακό απόθεμα, είναι επενδύσεις χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης.
«Σήμερα, το ΤΕΕ έχει προχωρήσει και έχει συμβασιοποιήσει μελέτες για πολεοδομικά σχέδια σε περισσότερες από 700 δημοτικές ενότητες της χώρας. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά αλλά οι μελέτες θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν» είπε ο Προεδρος του ΤΕΕ και τόνισε ότι: «Είναι δουλειά της Πολιτείας, του αρμόδιου Υπουργείου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, να μπορέσει να ετοιμάσει τα αντίστοιχα προεδρικά Διατάγματα για τα Πολεοδομικά Σχέδια εντός εύλογου χρόνου».
Θ. Σκυλακάκης: Tα πολλαπλά προβλήματα της κλιματικής κρίσης και πράσινης μετάβασης θα τα αντιμετωπίσουμε με την τεχνική επάρκεια, που προσφέρουν το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι επιστήμονες
«Tα κρίσιμα διλήμματα των επομένων ετών απαιτούν αποτελεσματικότητα, σοβαρότητα στον διάλογο και κυρίως την τεχνική επάρκεια, που προσφέρουν το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι επιστήμονες. Είναι η εποχή της επιστήμης. Σήμερα με την επιστήμη και την τεχνολογία θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πολλαπλή πρόκληση και με την συλλογική δράση. Δεν θα την αντιμετωπίσουμε με πολιτικές φούσκες, με ιδεολογήματα και με εξυπνάδες. Αυτή η εποχή τελείωσε», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024».
O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι θα πρέπει «η ανθεκτικότητα να μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, να σκεφτόμαστε ο καθένας ατομικά και όλοι συλλογικά με αυτή την προτεραιότητα», όσον αφορά στην ιεράρχηση του σχεδιασμού και κυρίως των δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος, των πόλεων και των δασών μας.
Ο Υπουργός χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα των επόμενων δεκαετιών την πράσινη μετάβαση και την ταυτόχρονη περίληψη της ανθεκτικότητας.
Αλ. Σδούκου: Κονδύλια 6,25 δισ. Ευρώ για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας
«Αυτή τη στιγμή ως υπουργείο σπεύδουμε για να βγάλουμε στον αέρα τα προγράμματα ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουμε σε εκκρεμότητα και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προγράμματα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, για επιχειρήσεις, σχολικά κτίρια νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα αντικατάστασης με αντλίες θερμότητας, και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε επιχειρήσεις», ανέφερε η Υφυπουργός Περɩβάλλοντος καɩ Ενέργεɩας, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Η Υφυπουργός ζήτησε τη συνεργασία του ΤΕΕ και των μηχανικών και για την υλοποίηση και των νέων προγραμμάτων Απευθυνόμενη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «και εδώ σίγουρα θα χρειαστεί η δυτική σας συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να χουμε υψηλότερους στόχους ενεργειακής αποδοτικότητας μ έναν κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών ενεργειακής αποδοτικότητας».
Κ. Μακέδος: «Επιτακτική η πρόληψη, η χρηματοδότηση το πιο κρίσιμο»
«Μετά τις μεγάλες καταστροφές στην Ισπανία είναι πλέον κατανοητό σε όλους ότι η εκ των υστέρων αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών μάλλον είναι αδύνατη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος «Πρέπει να αφοσιωθούμε στην πρόληψη. Είναι επιτακτική και η ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών και η ετοιμότητά τους. Η ανθεκτικότητα περνά μέσα από την καθημερινότητά μας. Τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα μεγάλα ποσά που πρέπει να επενδυθούν στις υποδομές είναι το πιο κρίσιμο για να πούμε ότι θωρακίζουμε τον πλανήτη. Πώς, όμως, ο ίδιος ο χρηματοοικονομικός τομέας θα ανταπεξέλθει σε αυτή τη διαδικασία;» πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ τόνισε ότι «μεγάλη σημασία έχει να δούμε το πώς οι ιδιωτικές επενδύσεις έρχονται στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό και πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που προκύπτουν από έκδοση πράσινων ομολόγων με στόχους, κίνητρα, επιτόκια, κλπ. Πολύ κρίσιμο είναι και να δημιουργηθούν και εργαλεία μέσα από τις ίδιες τις τράπεζες, τα οποία θα μπορέσουν εταιρείες και επενδυτές να τα φέρουν στη χώρα μας».
Ν. Ταχιάος: Χρειάζεται προτεραιοποίηση των έργων
«Η προτεραιοποίηση έργων είναι κάτι που πρέπει να τρέξει», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα υποδομών, Νίκος Ταχιάος.
Όπως είπε, «όσα έγιναν στη Βαλένθια μάς έχουν τρομάξει. Αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε και στη Θεσσαλία, αλλά ήταν σε πολύ μικρότερες πόλεις». Αυτός είναι και ο λόγος, είπε ο κ. Ταχιάος, που θα πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση των έργων κυρίως στην Αττική, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Κηφισό. Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι ναι μεν υπάρχουν μελέτες, αλλά παρατηρούνται αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
“Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις που δυσκολεύουν το έργο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και δεν επιτρέπουν να αναπτυχθούν τα “μέτωπα” όπως πρέπει να αναπτυχθούν και στο ρυθμό που θα έπρεπε να προχωρήσουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το ρέμα της Ραφήνας και ο Ερασίνος ποταμός που έχουν δεχθεί ισχυρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Πρέπει να βάλουμε ισορροπία και μέτρο στα έργα που σχεδιάζουμε, όπως και σε αυτό που θεωρούμε οικολογικά σωστό. Οι καταστροφές οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις επιπτώσεις που προσπαθούν να αποτρέψουν τέτοιες ακτιβιστικές παρεμβάσεις” τόνισε ο Υπουργός.
Περισσότερες πληροφορίες https://greendealgreece24.economix.gr/.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Συνέδριο στο youtube