Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην ημερίδα της εφημερίδας “Μακεδονία” για το νερό: «Η αλόγιστη χρήση του νερού είναι έγκλημα»

«Η αλόγιστη χρήση του νερού, από οποιονδήποτε κι αν γίνεται, είναι έγκλημα». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης, μιλώντας σε ημερίδα της εφημερίδας “Μακεδονία της Κυριακής” και της ενημερωτικής ιστοσελίδας makthes.gr με θέμα «Νερό: Πηγή ζωής και πολύτιμος πόρος σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Περτζινίδης, εστιάζοντας στις προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική κρίση, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για υπεύθυνη και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της υιοθέτησης σύγχρονων πολιτικών για τη διαχείριση του νερού, δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση, στην αποθήκευση και στην ορθολογική αξιοποίησή του.

«Στην εποχή που διανύουμε υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση, ένα στοιχείο οξύμωρο: Μιλάμε για ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων και την ίδια ώρα μιλάμε για λειψυδρία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία δυστυχώς δεν γεμίζουν τους ταμιευτήρες νερού. Το νερό, όταν πέφτει με τόση δύναμη και τόση ορμή, χάνεται. Δημιουργεί μόνον καταστροφή. Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, πρέπει να χαράξουμε καινούριες πολιτικές, για να καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε το υπάρχον νερό, να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε το νερό που θα έλθει και από κει και πέρα να το διαχειριστούμε όσο γίνεται καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο της ημερίδας, ο κ. Περτζινίδης επεσήμανε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διαχείριση του νερού και είναι έτοιμο να συνεισφέρει και με νέες, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. «Το ΤΕΕ, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, είναι πάντα παρόν, για να στηρίξει πρωτοβουλίες που αφορούν τους μηχανικούς, την κοινωνία και την ποιότητα ζωής όλων μας», υπογράμμισε. 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για το νερό ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε σχέση με τη λειψυδρία και ανακοίνωσε ότι βγαίνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην ύδρευση.  

Ειδικός εισηγητής, εξάλλου, ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μηχανικός και πανεπιστημιακός, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που μέχρι το 2040 θα αντιμετωπίσουν υψηλή πίεση από την έλλειψη νερού».

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και με αυτή την έννοια κανείς δεν δικαιούται να το εμπορεύεται. Αυτονόητα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το προστατεύει ως δημόσιο αγαθό», σημείωσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας.

Χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυναν ακόμη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Στάθης Αβραμίδης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της «Μακεδονία Ενημέρωση Α.Ε», Αθανάσιος Σαββάκης.

Ακολούθησαν τρία πάνελ συζήτησης, με το πρώτο να επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την επάρκεια, την ποιότητα και τη σημασία του νερού για την υγεία και την ποιότητα ζωής. Το δεύτερο εστίασε στην αειφορία όσον αφορά τη διαχείριση νερού και στην έξυπνη αξιοποίηση υδάτινων πόρων υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής, ενώ το τρίτο στη λειψυδρία και στη βέλτιστη διαχείριση υδατικών πόρων στην αγροτική παραγωγή.

Μεταξύ των ομιλητών στα θεματικά πάνελ ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων Στράτος Σιμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης, ο καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας Διαχείρισης και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Δρ. Αθανάσιος Λουκάς, κ.ά.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Comments are closed