Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης

Η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση (ΕΥΕ), με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυσή της, διοργάνωσε το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, με τίτλο “Αριστον μεν Ύδωρ” και θεματολογία που αναφέρεται στην επιστήμη του νερού, στη διαχείριση των υδατικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο συνέδριο αυτό συνδιοργανώνεται με τη συμμετοχή της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και με σκοπό την παρουσίαση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς επίσης και τεχνικών εφαρμογών από επιστήμονες που ασχολούνται με τα ζητήματα του συνεδρίου, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κύρος Υάκινθος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας κ Απόστολος Αποστολίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Γρηγόρης Πενέλης και ο Δήμαρχος Δέλτα και Αντιπρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης μιλώντας στο συνέδριο, υπογράμμισε την αξία του νερού ως φυσικού πόρου, τονίζοντας όμως, “αν και είναι τόσο πολύτιμο, μπορεί να γίνει και πάρα πολύ επικίνδυνο στις ακραίες εκφάνσεις του, όπως δια των ακραίων καιρικών φαινομένων, δια της υπερχείλισης των ποταμών, ή σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, όταν προκαλείται ένα τσουνάμι.”

Ο κ. Τσακούμης πρόσθεσε: “Η λέξη κλειδί είναι διαχείριση, πάντα με τη σκέψη ότι το νερό δεν είναι ένας ανανεώσιμος πόρος και δυστυχώς, στη χώρα μας, αν και έχουν προχωρήσει πολλά ζητήματα σ`αυτό το πεδίο, δεν έχουμε ακόμα πετύχει, αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε χρηστή διαχείριση των υδατικών πόρων. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, τόσο στον τομέα της άρδευσης, όσο και στα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα του πόσιμου νερού ή την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο κλάδος τω μηχανικών συνολικά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων και γι` αυτό αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πορίσματα του συνεδρίου της ΕΥΕ.”

Comments are closed