Ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων από την Ανατολική ΑΕ.

Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων και στελεχών φορέων της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πανοράματος ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ο Ρόλος των Ενεργειακών Κοινοτήτων ως μέσο Κοινών Δράσεων των Δήμων για χρήση των ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου INTERREG MED, «ENERJ – Joint Actions for Energy Efficiency», στο οποίο η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. είναι επικεφαλής εταίρος.

Στη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση κοινών δράσεων μεταξύ των Δήμων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν ένα νέο θεσμό που έχει ως στόχο να ενισχύσει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών από επιχειρήσεις, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιώτες, ώστε εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές:

  • Ο ειδικός σύμβουλος Υπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Τσέκερης, ανέλυσε το πρόσφατα ψηφισμένο νομοθετικό πλαίσιο που εισάγει το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
  • Ο Διευθυντής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Μάρκος Δαμασιώτης, παρουσίασε παραδείγματα αξιοποίησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα και του πολίτες.
  • Ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.), Βασίλης Μπέλλης εστίασε στις προοπτικές σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας από τους ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από αντίστοιχα συνεταιριστικά εγχειρήματα στην περιοχή της Καρδίτσας.
  • Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Eunice Energy Group, Δημήτρης Ραχιώτης, παρουσίασε λύσεις και εφαρμογές τοπικής ενεργειακής αυτοδιαχείρισης, όπως αυτές μπορούν να αναπτυχθούν μέσω Συστήματος S4S, και
  • Ο υπεύθυνος του έργου ENERJ και εκπρόσωπος της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο έργο και τους σκοπούς του.

Comments are closed