Στη συνεδρίαση της Μ.Ε. Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας μέσω τηλεδιάσκεψης πήρε μέρος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργου Τσακούμη.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Υπουργό για την αποδοχή της πρόσκλησης και τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα ζητήματα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Ο Πρόεδρος της ΜΕ κ. Ιωάννης Τσιτσόπουλος παρουσίασε εν συντομία το ρόλο και τις δράσεις της Επιτροπής .
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον Αναπτυξιακό Νόμο, στο τρέχον και επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και θέματα θεσμικού πλαισίου, που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα των Μηχανικών.
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τη συγκέντρωση των διαδικασιών διαχείρισης στην Κεντρική Υπηρεσία του Αναπτυξιακού Νόμου, τονίζοντας ότι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η θέσπιση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων θα επιταχύνει τις διαδικασίες ανεξαρτήτως του τόπου υλοποίησης της επένδυσης. Φρόντισε μάλιστα να ενημερώσει για τις καθυστερήσεις που συνέβαλλαν στην απόφαση για την αλλαγή των ορίων και των διαδικασιών υποβολής και παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων.
Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε τα προβλήματα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και τόνισε ότι ήδη ο σχετικός διαγωνισμός προχωρεί προκειμένου σε ένα χρόνο να υπάρχει το νέο Πληροφοριακό Σύστημα το οποίο θα μπορέσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων. Ζήτησε μάλιστα να υποβληθεί και στον ίδιο το υπόμνημα με τις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την υλοποίηση του ΠΣΚΕ, το οποίο είχε υποβληθεί στην ΜΟΔ ΑΕ.
Για το τρέχον ΕΣΠΑ ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η απορρόφηση κινείται σε πολύ ψηλά επίπεδα ειδικά για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας, ενώ στο επόμενο ΈΣΠΑ που θα “τρέξει” σύντομα, οι επιχορηγήσεις θα αποτελούν το βασικό πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Τα μέλη της ΜΕ υπογράμμισαν την ανάγκη επαρκούς σχεδιασμού των προγραμμάτων προκειμένου να αποφεύγονται συχνές αλλαγές, αλλά και η γραφειοκρατία στις διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου των επενδύσεων.
Με ενδιαφέρον άκουσε ο κ. Γεωργιάδης την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη δημιουργία Εθνικού Αποθετηρίου Μελετών, ενώ για το ζήτημα της εγγραφής των Μηχανικών στο ΓΕΜΗ ανέφερε ότι όλοι πλέον αντιμετωπίζονται ως οικονομικές οντότητες και το ΓΕΜΗ μετεξελίσσεται σε Γενικό Μητρώο Οικονομικών Δραστηριοτήτων, μέσω του οποίου η Πολιτεία θα μπορεί να έχει αξιόπιστα στοιχεία σε κλαδική και τομεακή μορφή που θα τη βοηθούν στο σχεδιασμό των αναπτυξιακών της πολιτικών.
Τέλος, ο Υπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της μεγέθυνσης των μικρών επιχειρήσεων είπε ότι η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα κίνητρα (φορολογικά και μη) και τόνισε ότι αυτό το βήμα είναι αναγκαίο προκειμένου οι επιχειρήσεις να σταθούν στον ανταγωνισμό αλλά και να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Για το θέμα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης είπε ότι κατ` αρχάς είναι θετική η συγκεκριμένη κατεύθυνση και ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ μετά και τη δημοσιοποίηση των κινήτρων θα διατυπώσει απόψεις.