Ο 11ος Ενεργειακός Διάλογος Ν.Α. Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: www.CGPGrey.com

Αντιμέτωπη με προκλήσεις, όπως αυτή της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας (ΑΠΕ και φυσικό αέριο) βρίσκεται η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή της ασφάλεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕΜΠΕ το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τις τοποθετήσεις των ομιλητών του πρώτου πάνελ του 11ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Οι ΑΠΕ ως καθαρή μορφή ενέργειας εκτιμάται, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΙRENA) την οποία παρουσίασε ο εκπρόσωπός του, εκτελών χρέη διευθυντή Γκουρμπούζ Γκιονούλ (Gurbuz Gonul) οτι θα «παράξουν» 28 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2050. Πρόκειται, για μία μόνο μορφή καθαρής ενέργειας που βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο, σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, έχει η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία πρόσφατων ερευνών, η μέχρι σήμερα διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα των διαφόρων χωρών της ευρύτερης περιοχής κυμαίνεται από 8% έως και 18% κατά μέσο όρο, με τα υδροηλεκτρικά, κυρίως στην περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων, να αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Η πρόκληση των καθαρών μορφών ενέργειας, αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας υπογραμμίσθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ (Fatih Birol), στη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, έργα που εμβαθύνουν την περιφερειακή συνεργασία και βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα, προσδίδοντας περαιτέρω δυναμική στις προοπτικές κάθε περιοχής για ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, αποτελούν κομβικά σημεία για το ενεργειακό μέλλον.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Γιάννης Χατζηβασιλειάδης και Κωστής Σταμπολής, αντίστοιχα, παρουσίασαν ένα ευρύ «πλέγμα» αναγκαίων δράσεων για τη μετάβαση της ενεργειακής αγοράς και την ενεργειακή ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, όπως και του Σιμόν Ουζούνοφ (Simon Uzunof) από τον διεθνή οργανισμό «Ενεργειακή Κοινότητα» με έδρα τη Βιέννη, ξεχώρισαν διαπιστώσεις, βάσει των οποίων οι προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή είναι απαιτητικές και σύνθετες, τόσο από πλευράς επενδύσεων, όσο και από πλευράς συμμόρφωσης με το νέο – υπό διαμόρφωση – ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο 11ος Ενεργειακός Διάλογος του ΙΕΝΕ είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, λόγω της φάσης ταχείας μετάβασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και οι οποίες επηρεάζουν άμεσα το ενεργειακό τοπίο της περιοχής. Φέτος, η διοργάνωση του 11ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, με απώτερο στόχο την ένταξή τους στην ΕΕ, όπου η ενέργεια διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ακολουθούμενη διαδικασία διεύρυνσης.

Comments are closed