Ο Libeskind δημιουργεί την ¨Πυραμίδα της Ελευθερίας¨ στην Ιερουσαλήμ

Πηγή Φωτογραφίας: dezeen

Πηγή Φωτογραφίας: dezeen

΄Εναν ουρανοξύστη σε σχήμα πυραμίδας, ύψους 105 μέτρων, πρόκειται να δημιουργήσει στην Ιερουσαλήμ το Studio Libeskind, που πρόσφατα έλαβε από την ισραηλινή κυβέρνηση το ¨πράσινο φως¨ για να αναγείρει το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της πόλης, με χρονική αφετηρία το έτος 2019.

Το κτήριο, που θα έχει 26 ορόφους και θα φιλοξενεί μικτές χρήσεις, θα είναι μόλις 16 μέτρα χαμηλότερο από το ψηλότερο της πόλης, τον Πύργο ¨Holyland 1¨. Θα σχεδιαστεί δε σε συνεργασία με  τον Ισραηλινό αρχιτέκτονα Yigal Levi, ενώ -μεταξύ άλλων- θα διαθέτει 200 διαμερίσματα πολυτελείας, ένα ξενοδοχείο-μπουτίκ και ένα εστιατόριο και παρατηρητήριο στην οροφή του.

¨Το σχήμα του πύργου θα δημιουργεί ελεύθερο χώρο γύρω από την κατασκευή, ενώ θα επιτρέπει στο φυσικό φως να φτάνει μέχρι τα ισόγεια τμήματα του ουρανοξύστη¨ εξηγεί ο αρχιτέκτονας Daniel Libeskind, που γεννήθηκε στην Πολωνία και εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η αρχιτεκτονική του Libeskind χαρακτηρίζεται από την εκφραστικότητά της και μια έκδηλη προτίμηση στις γωνιώδεις φόρμες. Στα πιο πρόσφατα project του περιλαμβάνονται ένα συνεδριακό κέντρο στην πόλη Beligan και ένα οικιστικό συγκρότημα στο Μιλάνο, σχεδιασμένο σε συνεργασία με τη  Zaha Hadid.

¨Η δύναμη καθοδήγησης στη διάρκεια του σχεδιασμού του Πύργου ήταν το ιστορικό περιεχόμενο της περιοχής όπου χωροθετείται¨ δηλώνει ο Libeskind και συνεχίζει: ¨Η πυραμίδα μεσολαβεί ανάμεσα στις αρχαίες παραδόσεις και μύθους και την επανερμηνεία της εξαιρετικής μορφής της στη διάρκεια του 21ου αιώνα¨.

¨Πυραμίδα της Ελευθερίας¨

Πηγή Φωτογραφίας: dezeen

Πηγή Φωτογραφίας: dezeen

Η πρόσοψη του κτηρίου θα επιδεικνύει ένα γεωμετρικό μοτίβο φτιαγμένο από γυαλί και πέτρα της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον δημιουργό του κτηρίου, η πρόσοψη αφενός θα αναφέρεται στις παραδοσιακές, τοπικές τυπολογίες και αφετέρου θα εξυπηρετεί όλες τις σύγχρονες λειτουργίες και ανάγκες. Το project, εμβαδού 35.000 τετραγωνικών, θα περιέχει επίσης μια δημόσια πλατεία στο επίπεδο του εδάφους.

Παρότι το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει (αυτό αναμένεται να γίνει το 2019, καθώς αν η κατασκευή δεν ξεκινήσει εντός πενταετίας από τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας, αυτή ανακαλείεται) ο ουρανοξύστης έχει ήδη αποκτήσει ¨χαϊδευτικό¨: οι κάτοικοι της περιοχής τον αποκαλούν ¨Πυραμίδα της Ελευθερίας¨, συνδέοντάς τον με την παλαιότερη πρόταση του Libeskind για τη δημιουργία του ¨Πύργου της Ελευθερίας¨ (Freedom Tower) στον χώρο του World Trade Center στη Νέα Υόρκη, όπου κάποτε βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι.


Αρθρο με πληροφορίες από το dezeen

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο (στην αγγλική γλώσσα)

Comments are closed