“Εμείς θα το ξεκινήσουμε! Η περιφερειακή τάφρος μετά από δεκαετίες μπορεί πλέον να αλλάξει πρόσωπο. Αρκεί να πράξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αυτό που τους αναλογεί.”
Αυτό τόνισε μιλώντας στο blog του TEE/TKM o Πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, ΑΤ Μηχανικός και πρώην Προέδρος του Τμήματος κ. Σάκης Τζακόπουλος, σχετικά με το νέο «πνεύμονα πρασίνου» που σχεδιάζει να δώσει στους Θεσσαλονίκης η ΕΥΑΘ Παγίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη, ένα γραμμικό πάρκο κατά μήκος της Ανατολικής Περιφερειακής Τάφρου, που θα ξεκινάει από τις παρυφές του Σέϊχ Σου, θα εκτείνεται σε μήκος 7,6 χλμ, φτάνοντας μέχρι την περιοχή της Μίκρας, ως τη θάλασσα.
Η ΕΥΑΘ Παγίων , ως ιδιοκτήτρια της Περιφερειακής Τάφρου, έχει αναθέσει την εκπόνηση αναγνωριστικής μελέτης η οποία αναμένεται να παραδοθεί στο επόμενο τετράμηνο.
Μία αρχική εκτίμηση του κόστους της ανάπλασης ανέρχεται στα 20-25 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι αυτό το έργο πνοής θα στηριχτεί από την Περιφέρεια και από τους τρεις δήμους από τους οποίους διέρχεται (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη). Η Τάφρος μελετήθηκε στη δεκαετία του 1950 και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1958-1962 για την αντιπλημμυρική προστασία της ανατολικής Θεσσαλονίκη.
Σήμερα, τα αναχώματα της Ανατολικής Περιφερειακής Τάφρου και οι διαθέσιμες επιφάνειες κατά μήκος της παρουσιάζουν εικόνες πλήρους εγκατάλειψης, «δεσμεύονται» από αυθαιρεσίες καταπατητών και είναι απροσπέλαστες λόγω της ανεξέλεγκτης και απεριποίητης βλάστησης. Περίπου το 50% των αναχωμάτων της Τάφρου, είναι απροσπέλαστο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα της Τάφρου που ξεκινάει από το Σέϊχ Σου, ως τη Γέφυρα στην οδό Λαμπράκη και από εκεί ως τη Γέφυρα της οδού Βιζύης, δηλαδή το τμήμα του Ρέματος Πολυγνώτου.
“Μιλάμε για μια εκτεταμένη ανάπλαση, με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο, πάρκινγκ για να εξυπηρετούνται όσοι επιθυμούν να περιηγηθούν στον πάρκο, διαμόρφωση δρομολογίων αστικής συγκοινωνίας, μια σειρά στοιχείων δηλαδή, που προϋποθέτει την εμπλοκή και ενεργοποίηση κι άλλων φορέων, ώστε το εγχείρημα της διαμόρφωσης και ανάδειξης της Περιφερειακής Τάφρου, να ωριμάσει και να προχωρήσει σε φάση υλοποίησης, χωρίς να περιπέσει εκ νέου σε τέλμα”, κατέληξε ο κ. Τζακόπουλος.