Πέντε startups που μας …βάζουν ιδέες

Η καθημερινή πρακτική του επιχειρείν στις ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πάντα εφαρμόσιμη στη μικρή μας Ελλάδα αλλά το …ηθικό δίδαγμα είναι σίγουρα χρήσιμο: καμιά ιδέα δεν είναι τόσο “αστεία”, που να μην τής αξίζει μια ευκαιρία στην αγορά. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν πέντε περιπτώσεις νεοφυών επιχειρήσεων (startups).
Οι επιχειρήσεις αυτές έκαναν με επιτυχία πράξη ιδέες, που αν τις συζητούσατε με τον περίγυρό σας θα ακούγατε πιθανότατα ένα μαγκωμένο “μήπως να το ξανασκεφτείς;” ή -από τους πιο κοντινούς- ένα “κάθισε στα αβγά σου καλύτερα!”. Ιδέες που στην πλειοψηφία τους (τρεις στις πέντε συγκεκριμένα) συνδυάζουν την επιστήμη με την επιχειρηματικότητα, οπότε ώς μηχανικοί θα έπρεπε να τις κοιτάξουμε. Ας τις δούμε όμως και τα συμπεράσματα δικά σας!

Farm Containers

Πηγή φωτογραφίας: Freightfarms

Πηγή φωτογραφίας: Freightfarms

Ο Τζον Φρίντμαν και ο Μπραντ Μακναμάρα αποφάσισαν να φτιάξουν μικρά αγροκτήματα μέσα σε containers, με την απλή λογική ότι με αυτόν τον τρόπο ακόμη και περιοχές με περιορισμένη καλλιεργητική περίοδο θα μπορούσαν να έχουν φρέσκα λαχανικά όλον τον χρόνο. Εγκατέστησαν λοιπόν μηχανήματα μέσα σε εμπορευματοκιβώτια, τα οποία δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας, ώστε να είναι δυνατή η καλλιέργεια λαχανικών. Η ιδέα τους έχει ήδη μεγάλη απήχηση σε χονδρέμπορους τροφίμων, εστιατόρια και κοινότητες ανθρώπων. Κατά τον Φρίντμαν, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2014 η εταιρεία τους, που έχει την επωνυμία “Freight Farms” πουλούσε μια τέτοια φάρμα την εβδομάδα, στην τιμή των 70000 δολαρίων έκαστη! Tα αγροκτήματά τους είναι φορητά και μπορούν να γίνουν …πολυώροφα στοιβάζοντας το ένα κοντέινερ πάνω στο άλλο. Το αγρόκτημα πάει “πακέτο” με ένα τάμπλετ που επιτρέπει το remote control τής φάρμας. Κάθε κοντέινερ παράγει κατά μέσο όρο 900 “κεφάλια” μαρούλι την εβδομάδα.
Σας άρεσε η ιδέα; Τσεκάρετέ την ΕΔΩ

Moριακό παγωτό
Η παρασκευή των διάφορων πιάτων της μοριακής κουζίνας μοιάζει να έχει μεγαλύτερη σχέση με πρακτικές εργαστηρίου χημείας, παρά με τακτικές κουζίνας. Παρόλα αυτά, αποκτά διεθνώς απήχηση. Αυτό είδαν μάλλον και οι ιδρυτές της Mix ‘N’ Match Creamery, που δημιούργησαν μοριακό παγωτό, το οποίο παγώνει με υγρό άζωτο και είναι έτοιμο πριν καν προλάβεις να πεις τη λέξη “θέλω”…Οι δύο ιδρυτές της εταιρείας, η Ζενεβιέβ και ο Ερικ Γουέστ, δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν πόση επιτυχία είχε η εταιρεία που ίδρυσαν το καλοκαίρι του 2013. Αρχικά το πήραν αψήφιστα και δεν είχαν αρκετό προσωπικό. Χρειάστηκε να προσλάβουν πέντε υπαλλήλους και ακόμη κι έτσι δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που συνέρρεαν από παντού.
Ορεξη για περισσότερο παγωτό; Επισκεφτείτε το σάιτ ΕΔΩ

Αβγά που …φυτρώνουν

Πηγή φωτογραφίας: www.ourhenhouse.org/

Πηγή φωτογραφίας: www.ourhenhouse.org/

Μπορείτε να φανταστείτε αβγά που φυτρώνουν στο χωράφι; Σταματήστε να φαντάζεστε γιατί έχει ήδη συμβεί. Αλλοι κάνουν λόγο για μια χορτοφαγική επανάσταση, που μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση πολύ περισσότερων ανθρώπων στην επαρκή σίτιση και άλλοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκαν “αβγά ζόμπι”.Ως επιχειρηματική ιδέα πάντως, θεωρήθηκε τόσο πρωτοποριακή, ώστε έχει ήδη τη χρηματοδοτική στήριξη μεγιστάνων όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Λι Κα Σινγκ ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία. Η εταιρεία λέγεται “Beyond Eggs’, εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, και δημιουργεί τεχνητά αβγά από ένα μείγμα συστατικών φυτικής προέλευσης, που περιλαμβάνουν σόργο και άλλα 11 φυτά. Για να αναπτύξει τη φόρμουλα, η εταιρεία εξέτασε τις ιδιότητες περίπου 3000 φυτών από όλον τον κόσμο. Το τεχνητό αβγό στοιχίζει στη βιομηχανία τροφίμων κατά 18% λιγότερο σε σχέση με το πραγματικό, ενώ σύμφωνα με τους ιδρυτές του, θα βάλει τέλος στα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τις μεγάλες ορνιθοτροφικές μονάδες. Η εταιρεία έβγαλε ήδη τα πρώτα προϊόντα της, τη μαγιονέζα Just Mayo φτιαγμένη από πρωτεΐνη μπιζελιού στη θέση του αβγού και τη ζύμη για μπισκότα Just Cookie Dough.
Δεν μας πιστεύετε; Δείτε το ΕΔΩ

Διαγωνισμοί live rap σε βίντεο
Τον Σεπτέμβριο του 2013 ιδρύθηκε στο Ντιτρόιτ η εταιρεία Rapt.fm. H εταιρεία δημιούργησε μια πλατφόρμα που διοργανώνει ζωντανούς διαγωνισμούς μεταξύ rap συγκροτημάτων, οι οποίοι αποτυπώνονται σε βίντεο. Λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της, η start up είχε καταφέρει να εγγράψει στην πλατφόρμα της 50.000 χρήστες και να έχει μηνιαία κίνηση 6000 ατόμων. Λίγο καιρό μετά, κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση από τον επιταχυντή επιχειρηματικότητας της Silicon Valley.. Το ωραιότερο είναι πού βρήκαν το αρχικό κεφάλαιο για να στήσουν την επιχείρηση οι ιδρυτές της. Ο ιδρυτής Ερικ Τόρενμπεργκ κατάφερε να μαζέψει κεφάλαιο ύψους 30000 δολαρίων για να βάλει μπροστά την επιχείρηση, διδάσκοντας ραπ σε στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων μαζί με την ομάδα του. Γιατί να θέλουν οι εταιρείες κάτι τέτοιο; Γιατί όπως είπαν τα μαθήματα ραπ βοήθησαν τα στελέχη τους να αναπτύξουν συνεργατικό πνεύμα, αύξησαν τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθησή τους και βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στις παρουσιάσεις και τα ηγετικά τους προσόντα.
Σας εντυπωσίασε η ιδέα; Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Startup Anonymous
Η εμπειρία των ανθρώπων από τα κέρδη, τις αποτυχίες και τα λάθη τους είναι πολύτιμη για όσους σκέφτονται να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι ιδρυτές του “StartupsAnonymous”, κατά το Αlcoholic Anonymous’, οι οποίοι δημιούργησαν ένα σάιτ όπου επιχειρηματίες μπορούν να μοιραστούν ανώνυμα τις εμπειρίες τους, να κάνουν ερωτήσεις και να λάβουν βοήθεια. Στους δύο μήνες λειτουργίας του το σάιτ είχε ήδη 130.000 μοναδικούς επισκέπτες, καθώς και περισσότερες από 700 σχετικές απαντήσεις. Ποιο επιχειρηματικό μοντέλο ακολουθήθηκε; Διάφοροι επαγγελματίες δίνουν συνδρομή τους StartupsAnonymous, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω της σελίδας. Ο Ντάνα Σέρβερσον, συνιδρυτής της πλατφόρμας, εξήγησε πώς εμπνέστηκε την ιδέα του λέγοντας τα εξής: “Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι έχουν ξοδέψει τόσο χρόνο χτίζοντας το δημόσιο προφίλ τους στα social media ¨ωστε να εντυπωσιάσουν τους άλλους, ώστε η ανωνυμία πρέπει να είναι μεγάλη ανακούφιση. Νομίζω ότι είναι το ίδιο συναίσθημα που νιώθεις όταν επιστρέφοντας σπίτι βγάζεις το στενό τζιν σου και φοράς φόρμα”
Σας άρεσε; Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed