Μέχρι τη Δευτέρα 6 Μαΐου συνεχίζεται η διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την παράταση που ανακοίνωσε ο ίδιο ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος στη διάρκεια ημερίδας με θέμα το ΕΧΣ. .
‘Οπως επισήμανε ο κ. Φάμελλος, το ΕΧΣ αποσκοπεί στο να μετατραπούν οι χώροι της ΔΕΘ-HELEXPO σε ένα σύγχρονο τοπόσημο με ενσωμάτωση του αρχιτεκτονικού παρελθόντος.
Σύμφωνα με το master plan το μητροπολιτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί θα καταλαμβάνει τον μισό χώρο της Έκθεσης. Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα εκτείνεται σε 50.000 τ.μ. και θα αναπτύσσεται σε τρία μεγάλα περίπτερα που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε έκθεσης. Σήμερα υπάρχουν 17 περίπτερα και 37 άλλα κτίσματα με αποτέλεσμα τη σπατάλη χώρου και χρημάτων, την άναρχη και πρόχειρη ανάπτυξη χρήσεων και τον αποκλεισμό των πολιτών από το δημόσιο χώρο με κάγκελα, αυθαίρετα και διακοπές της συνοχής του χώρου. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ανέγερση χώρων για εκθεσιακή και εμπορική δραστηριότητα, αλλά και ενός νέου συνεδριακού κέντρου με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της καινοτομίας και της ενεργειακής αυτονομίας. Με βάση τον προγραμματισμό το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2026, χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από την 1η ΔΕΘ.
Η διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεση της για την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εντός του 2019.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας τόνισε ότι η Έκθεση είναι “οικονομικός πνεύμονας” της Θεσσαλονίκης”, και ότι το master plan “παντρεύει” τη βιωσιμότητα της ΔΕΘ με το καλό της Θεσσαλονίκης, αφού προβλέπει ότι περίπου το μισό του οικοπέδου θα αποδοθεί στην πόλη.
Την ανάγκη για γρήγορες αποφάσεις για την ανάπλαση του εκθεσιακού καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός στη βαλκανική “γειτονιά”, υπογράμμισε από την πλευρα του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριακος Ποζρικίδης, ενώ ο κ. Δημήτρης Δουμάς εκ των μελετητών, ξεκαθάρισε ότι ο ελεύθερος χώρος στο οικόπεδο της ΔΕΘ θα είναι ένα τμήμα μόνο του μητροπολιτικού πάρκου που θα δημιουργηθεί.
Την ανάγκη για παρεμβάσεις και κατασκευές “υψηλής αισθητικής” που θα δικαιολογούν την δημιουργία ενός νέου τοπόσημου της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλιας, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Τμήματος (αναλυτικά εδώ).