Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη προς ΕΦΚΑ για τις καθυστερήσεις απονομής σύνταξης σε Μηχανικούς

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε επιστολή προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ αναφορικά με τις απαράδεκτες καθυστερήσεις απονομής σύνταξης σε Διπλοασφαλισμένους Μηχανικούς. Η παρέμβαση του ΣτΠ έρχεται σε συνέχεια της επιστολής διαμαρτυρίας που συνυπέγραψαν 257 μηχανικοί διπλοασφαλισμένοι και επιδόθηκε στις 15/7/2021 με δικαστικό επιμελητή σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, το αίτημα διαμαρτυρίας των 257 διπλωματούχων Μηχανικών υποβλήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ) τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη και Υφυπουργό, κ. Π. Τσακλόγλου και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ.

Οι υπογράφοντες μηχανικοί αναφέρουν ότι ανήκουν στην κατηγορία των υποχρεωτικά διπλοασφαλισμένων (ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ως έχοντες την ιδιότητα του Μηχανικού στο ΤΣΜΕΔΕ), οι οποίοι κατέβαλαν εισφορές για κύριες συντάξεις αθροιστικά επί 70 και πλέον έτη, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει, έως σήμερα την προβλεπόμενη από τον ν.4387/2016 σύνταξή τους, μέσω ενιαίας συνταξιοδοτικής απόφασης που να περιλαμβάνει το ανταποδοτικό τέλος, την εθνική σύνταξη και την προσαύξηση αυτής για το διάστημα καταβολής εισφορών στον δεύτερο φορέα.

Οι Μηχανικοί επισημαίνουν ότι η απάντηση που έλαβαν αφορούσε στη μη ύπαρξη σχετικής μηχανογραφικής εφαρμογής, με τον Συνήγορο του Πολίτη να επισημαίνει στην εν λόγω επιστολή ότι «θα μπορούσαν να βρεθούν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως η χρήση της ήδη υπάρχουσας εφαρμογής στον ΕΦΚΑ/τ.ΤΣΜΕΔΕ με την οποία υπολογίζεται για τους μονοσυνταξιούχους του Ταμείου η προσαύξηση του Ε.Λ.Π.Π. και η ειδική προσαύξηση του ν.3518/2006, λαμβάνοντας υπόψη ότι όμοιος υπολογισμός προβλέπεται και για την περίπτωσή τους. Όμως, όποια τυχόν δυσλειτουργία ή έλλειμμα των μηχανογραφικών συστημάτων δεν μπορεί να οδηγεί σε στέρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και μάλιστα επί σειρά ετών και συνακόλουθα σε επιβάρυνση του ασφαλισμένου και σε κλονισμό της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης αυτού προς τη Διοίκηση. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τις ενέργειες της αρμοδιότητάς σας, ώστε να διερευνηθεί το ζήτημα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι και να λάβουν μία σαφή και αιτιολογημένη απάντησή σας επ΄ αυτού, με κοινοποίηση αυτής και προς την Αρχή μας.»

 

Comments are closed