Παρουσιάστηκαν οι βασικοί στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης

Τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης παρουσίασαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε κοινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 26 Απριλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά, του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση και του Εντεταλμένου Συμβούλου και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Βαγγέλη Γκουντούφα, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, κ. Σταύρο Τσιλίκουνα, και την Project Manager του έργου από το ΤΑΙΠΕΔ, κ. Γιούλη Βουρνά.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για τη διαδικασία υλοποίησης του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης 165.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, συνολικού προϋπολογισμού 194 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από την ΕΕ – NextGenerationEU και θα συμβάλλει, όπως επισημάνθηκε, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προστασία της βιοποικιλότητας και την επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης προβλέπει την εκπόνηση μελετών αναδάσωσης σε επιλεγμένες περιοχές και την εκτέλεσή τους από τους αναδόχους που θα επιλεγούν, υπό την επίβλεψη των τοπικών δασικών υπηρεσιών, με προϋπολογισμό ύψους 185,2 εκατ. ευρώ, καθώς και παρεμβάσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δημόσιων δασικών φυτωρίων με στόχο την παραγωγή μέγιστου αριθμού δενδρυλλίων.

Οι στόχοι του έργου αφορούν:

  • Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Προστασία της βιοποικιλότητας.
  • Περιορισμός ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας και άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Βελτίωση συνθηκών ζωής στον αστικό και περιαστικό χώρο.
  • Εμπέδωση της οικολογικής κουλτούρας και περιβαλλοντικής συνείδησης.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προϊσταμένη Αρχή η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, τον ρόλο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας αναλαμβάνουν οι Διευθύνσεις Αναδασώσεων Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τα Δασαρχεία ή Διευθύνσεις Δασών άνευ Δασαρχείων (με την εκάστοτε χωρική αρμοδιότητα), ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει το ρόλο της Διενεργούσας το διαγωνισμό Αρχής για τη δημοπράτηση του έργου, η οποία  πρόκειται να λάβει χώρα εντός του επόμενου διμήνου. Το ΤΑΙΠΕΔ θα διενεργήσει ανοιχτό, άνω των ορίων διαγωνισμό, σε τμήματα (lots), καθένα από τα οποία θα αφορά σε εκτάσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια, από τον Έβρο έως την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, θα φυτευτούν 20 εκατ. δέντρα σε 200 περιοχές, με χρηματοδότηση 194 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η φυτευτική περίοδος ξεκινά τον Νοέμβριο, και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025. Εξήγησε ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα γίνονται από το ΤΑΙΠΕΔ «για διαφάνεια και γρήγορο αποτέλεσμα». Ο ίδιος μίλησε για μια πρωτοποριακή μέθοδο όπου «Όλα τα δέντρα προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες από τα δημόσια δασικά φυτώρια της χώρας ενώ κάθε φυτώριο θα ελέγχεται γενετικά ώστε να ενισχύσουμε με τα πιο ανθεκτικά δέντρα τον δασικό μας πλούτο».

Comments are closed