Ενημέρωση στο ΤΕΕ/ΤΚΜ για πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ

Αντιπροσωπεία του ΣΕΒΕ επισκέφθηκε το ΤΕΕ/ΤΚΜ, προκειμένου να ενημερώσει για πρωτοβουλία του φορέα (που όπως γνωστοποιήθηκε έχει πλέον πανελλαδική αρμοδιότητα), για την καταγραφή της θετικής επίπτωσης από την ανάπτυξη του λιμένος, στην επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία αφορά συγκεκριμένα στην χαρτογράφηση των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος, ενόψει της ανάπτυξης του λιμένος Θεσσαλονίκης και της ανάδειξής του σε διαμετακομιστικό κέντρο (Hub).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΕ, κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, ο οικονομικός αναλυτής κ. Δημήτρης Γούλιας, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας, ο κ. Γιώργος Τσακούμης ως γραμματέας της απερχόμενης Δ.Ε. και η διευθύντρια κ. Χρύσα Λασκαρίδου, ενώ  η μελέτη παρουσιάστηκε από τους συνεργάτες της εταιρίας  «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», κ. Ζήση Κασσιανή και κ. Πολύκαρπο Καρκαβίτσα.

Στη διάρκειά της, έγινε ο εντοπισμός και η καταγραφή των αναγκαίων υπηρεσιών που θα πρέπει να δημιουργηθούν, καθώς θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής.

Το αντικείμενο της μελέτης αφορά στην αποτύπωση και αξιολόγηση των υποδομών και δυνατοτήτων του επιχειρηματικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής, για τη δημιουργία συνεργειών με τη μελλοντική ανάπτυξη του λιμένος Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι η αποτύπωση του τεχνολογικού, μεταποιητικού και γνωστικού αποθέματος στην περιοχή που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Λιμένος Θεσσαλονίκης και στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για την ανάπτυξη επενδύσεων, με μοχλό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την ανάπτυξη παραγωγικού ιστού γύρω από αυτό.

Παρουσιάστηκαν οι κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των υπηρεσιών και προϊόντων αιχμής της περιοχής, ενώ έγιναν προτάσεις για συγκεκριμένους τρόπους επίτευξης βέλτιστης αξιοποίησης από τις επιχειρήσεις.

Οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να προκύψουν τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν:

-Συναντήσεις στρογγυλής τράπεζας με τη μορφή focus group με φορείς όπως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΟΛΘ, ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ΣΕΒ.

-Στοχευμένες συνεντεύξεις με δομημένα ερωτηματολόγια

-Καταγραφή του επιχειρηματικού δυναμικού στους τομείς της μεταποίησης και της εφοδιαστικής της άμεσης περιοχής (Σίνδος, Καλοχώρι) καθώς και καταγραφή των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας

-1η Διαβούλευση: Ενημέρωση Επιχειρήσεων

-Υλοποίηση έρευνας σε επιχειρήσεις μεταποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδας στις περιοχές της Σίνδου και του Καλοχωρίου

-Χαρτογράφηση επιχειρήσεων του χώρου

-Τυποποίηση της συνεργασίας μεταξύ ΟΛΘ και του σχετικού επιχειρηματικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης

-2η Διαβούλευση: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης

Τέλος, υπήρξε συνεργασία με φορείς, με στόχο την παροχή στοιχείων και τυχόν μελετών που έχουν υλοποιηθεί.

Comments are closed