Πλήθος μηχανικών στην «πρώτη γραμμή» της αποκατάστασης των ζημιών στη Χαλκιδική

Εντάσεως αντίστοιχης με το φονικό μπουρίνι που το 1983 είχε κοστίσει εννέα ζωές στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, ήταν -σύμφωνα με τους μετεωρολόγους- αυτό που έπληξε χθες τη Χαλκιδική, με επτά νεκρούς, αγνοούμενους και περισσότερους από 100 τραυματίες, και σοβαρές ζημίες σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες, με εικόνες που θυμίζουν βιβλική καταστροφή.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο με σπανιότητα δεκαετίας, μια υπερκαταιγίδα, που πλέον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα είναι τόσο σπάνιο στο μέλλον», μας ανέφερε ο μετεωρολόγος κ. Μιχάλης Σιούτας. «Στην ουσία είχαμε έναν μεσοκυκλώνα, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, που προκλήθηκε από τη συνάντηση του καύσωνα που αποχωρούσε, με μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα. Όταν έχουμε σύγκρουση δύο αέριων μαζών με τόσο μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, έχουμε και φαινόμενα εξαιρετικής έντασης, με ανέμους 100 χλμ/ώρα, που στιγμιαία μπορεί να συνοδεύονται από ανοδικές ριπές ακόμα μεγαλύτερης ταχύτητας. Θα πρέπει να μάθουν όλοι, πολίτες και αρχές, να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο μέλλον.»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη σύσκεψη με τη συμμετοχή κλιμακίου υπουργών της νέας κυβέρνησης που βρέθηκαν από τα ξημερώματα στη Χαλκιδική, περίπου15 συνεργεία μηχανικών συμμετέχουν από τις πρώτες ώρες, στη διαδικασία καταγραφής και δρομολόγησης της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία.

Για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν για πλήρη αποκατάσταση έως το βράδυ, αφού το 80% του νομού έμεινε χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ανέλαβε τον γενικό συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού από πλευράς κυβέρνησης, υφίσταται πρόβλημα με με την υψηλή τάση και καταβάλλεται προσπάθεια  μέσα το υπουργείο Ενέργειας, να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης, προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ που έσπευσαν στο σημείο ασφάλισαν τη γραμμή μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη, ενώ εργάζονται για την επιδιόρθωση της ζημιάς και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης έκανε λόγο για πλήθος σπασμένων στύλων, πρόβλημα με δύο ιστούς υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ και σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης με αρχή από τον αστικό κορμό, πόλεις και κωμοπόλεις.

Comments are closed