Ποδηλατόδρομο που θα διασχίζει το Δήμο Θεσσαλονίκης εξήγγειλε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας

Νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα διασχίζει τον Δήμο από το ένα άκρο ως το άλλο, υποσχέθηκε χθες στους Θεσσαλονικείς ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε μπροστά στον Λευκό Πύργο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, παρουσία και του Προέδρου της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργου Τσακούμη.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 500 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο και μόλις 12 χιλιόμετρα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009 με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Από το 2009 το δίκτυο αυτό δεν έχει συντηρηθεί στο ελάχιστο και δεν έχει προστεθεί ούτε ένα εκατοστό», είπε ο δήμαρχος. “Την ερχόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, θα κατατεθεί η πρόταση για την προσωρινή δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων που θα διασχίζει την πόλη από το ανατολικό άκρο μέχρι το δυτικό.”

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον δίκτυο μόνιμων ποδηλατοδρόμων προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ μαζί με την συντήρηση μεγάλου μέρους από το υφιστάμενο δίκτυο και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να “αγκαλιάσουν” το ποδήλατο, το οποίο προτιμά και ο ίδιος ως μέσο μετακίνησης που βοηθά τη βιώσιμη κινητικότητα, σε μια πόλη που είναι επίπεδη και έχει ηλιοφάνεια 300 μέρες το χρόνο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε από τον επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνο του έργου CHANGE, Γιάννη Πολίτη, οποίος επικαλούμενος  πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια περιορισμού των μετακινήσεων, τόνισε ότι το ποδήλατο δεν έχει κερδίσει ακόμα την προτίμηση των πολιτών, με το ποσοστό να παραμένει χαμηλό, στο επίπεδο 1,5%-2% ως μερίδιο μετακίνησης, όταν την ίδια περίοδο στην Ευρώπη κέρδιζε τις προτιμήσεις και η χρήση ποδηλάτου αυξήθηκε κατά 30-40%.

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Πέτρος Λεκάκης, έκανε λόγο για την πρόθεση του Δήμου να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις προκειμένου να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερο το ποδήλατο.

«Κάνουμε προσπάθειες για την ποιότητα και την αλλαγή του τρόπου ζωής στις πόλεις, ώστε η χρήση ποδηλάτου στις ποδηλατολωρίδες να είναι πιο ασφαλής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν ο πρωταθλητής ποδηλασίας, Γιάννης Ταμουρίδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Παύλος Παπαδόπουλος.

Comments are closed