Πουλιά ή ανεμογεννήτριες;

Πηγή Φωτογραφίας: wikimedia.org

Πηγή Φωτογραφίας: wikimedia.org

Το γνωστό δίλημμα, που έχει επανειλημμένως τεθεί και στην Ελλάδα, ενίοτε με ανεπίτρεπτες απλουστεύσεις, γενικεύσεις και “πονηρές” σκέψεις από τους “οπαδούς” και των δύο πλευρών, φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο τους Έλληνες. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, η απάντηση βρίσκεται στη …χωροθέτηση.

Ο πλανήτης χρειάζεται τις ανεμογεννήτριες. Αλλά εξίσου προφανές είναι ότι χρειάζεται την ορνιθοπανίδα του. Το παράλογο είναι λοιπόν ότι δύο ενέργειες με τον ίδιο στόχο -την προστασία του περιβάλλοντος- έχουν φτάσει να βρίσκονται μονίμως η μία απέναντι στην άλλη, εξαιτίας λανθασμένων, πρόχειρων ή άστοχων επιλογών.
Το ζήτημα δεν αφορά, όπως προαναφέρθηκε, μόνο την Ελλάδα αλλά έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και στις ΗΠΑ,όπως μαθαίνουμε από πρόσφατο άρθρο του James Conca, συνεργάτη του “Forbes”.
Στις ΗΠΑ λοιπόν, το Αμερικανικό Καταφύγιο Πουλιών (ABC) προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να “πείσει” τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας της χώρας, μια αγορά μεγέθους 100 δισ. δολαρίων, να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα πουλιά, αλλά φαίνεται ότι ο προσπάθειές της προσκρούουν σε ώτα μη ακουόντων. Πλέον ζητά τη ρυθμιστική παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, όταν υπάρχουν σχέδια για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές από όπου διέρχονται ή/και αναπαράγονται μεγάλοι πληθυσμοί μεταναστευτικών ή απειλούμενων ειδών πουλιών.
Κατά το ABC, 80.000 ανεμογεννήτριες έχουν ήδη εγκατασταθεί ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε περιοχές όπου διαβιούν προστατευόμενα σε ομοσπονδιακό επίπεδο είδη πουλιών. Εξ αυτών, οι 24000 έχουν τοποθετηθεί πάνω στον κύριο μεταναστευτικό διάδρομο του κοκκύτη γερανού, που θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο εντυπωσιακά είδη πουλιών στις ΗΠΑ.
“Όλοι θέλουμε ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο άνεμος είναι η πηγή που υποστηρίζεται περισσότερο πολιτικά και λαμβάνει τα μεγαλύτερα κίνητρα. Ωστόσο, υπάρχουν καλύτερα μέρη για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες από τις περιοχής όπου φωλιάζουν προστατευόμενα είδη ή κατά μήκος των βασικών μεταναστευτικών διαδρόμων τους” υποστηρίζει ο James Conca στο άρθρο του για το Forbes.

Το ιδανικό παράδειγμα του “Tornado Alley”
Σε άλλες περιοχές λέει, η παραγωγή αιολικής ενέργειας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, χωρίς να απειλεί άγρια ορνιθοπανίδα. “Κοιτάξτε την περίπτωση του Tornado Alley. Εκεί οι άνεμοι πνέουν τόσο συχνά και με τέτοιες ταχύτητες, που αποτελεί τον ιδανικότερο τόπο για εγκατάσταση ανεμογεννητριών ,αφού οι παράγοντες αποδοτικότητάς τους αυξάνονται περισσότερο από 40%. Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι πουλιών εξαιτίας πρόσκρουσης σε ανεμογεννήτριες είναι πολύ λιγότεροι στο Tornado Alley, σε σχέση με άλλες περιοχές με λιγότερο αέρα, ακριβώς επειδή το συγκεκριμένο μέρος βρίσκεται εκτός των μεγάλων μεταναστευτικών διαδρόμων (στοιχεία: Chicago Department of Environment:FLAP Canada).

Ναι, οι γάτες και τα ΙΧ σκοτώνουν περισσότερα πουλιά από τις ανεμογεννήτριες, αλλά…
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Wildlife Society Bulletin, περίπου 600.000 πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο στα αιολικά πάρκα των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων τα 80000 περίπου είναι αρπακτικά όπως αετοί και γεράκια.
Ένας εκπρόσωπος της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας δήλωσε πρόσφατα ότι οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν λιγότερα πουλιά από τα αυτοκίνητα. Όντως, περισσότερα πουλιά σκοτώνονται προσκρούοντας σε κτήρια ή αυτοκίνητα και ακόμη περισσότερα από γάτες. Αλλά οι γάτες δεν σκοτώνουν κοκκύτες γερανούς και οι αετοί δεν πετάνε πάνω σε παράθυρα. Τα πουλιά που σκοτώνονται με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ποτέ απειλούμενα ή προστατευόμενα είδη”, γράφει ο Conca.
O ίδιος προσθέτει ότι οι περιοχές εντός των οποίων υπάρχουν μεγάλοι μεταναστευτικοί διάδρομοι ή ζώνες αναπαραγωγής των “ευαίσθητων” ειδών πουλιών αποτελούν μόλις το 9% του συνολικού εδάφους των ΗΠΑ. “Μπορούμε λοιπόν να τις αποφύγουμε με ελάχιστη οικονομική επίπτωση για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας. Δυστυχώς όμως, η βιομηχανία δεν ενδιαφέρεται” ισχυρίζεται ο Conca και προσθέτει: “η ευρεία δημιουργία αιολικών πάρκων είναι κάτι σχετικά καινούργιο. Η προσπάθεια όμως να εκμεταλλευτούμε αγρίως τις μειώσεις φορολογίας και τα κίνητρα για την κατασκευή αιολικών πάρκων και την παραγωγή ενέργειας, προτού αυτά πάψουν να ισχύουν, δεν αποτελούν καλό λόγο για να βλάψουμε ένα τόσο ξεχωριστό τμήμα του οικοσυστήματός μας […] Όπως με κάθε τεχνολογία, υπάρχουν καλές περιοχές για τη φιλοξενία της και κακές περιοχές. Eίναι απλό: Χρειάζεται μόνο να χτίζουμε στις καλές περιοχές” καταλήγει ο Conca.

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του James Conca, που απηχεί τις απόψεις του ιδίου και όχι υποχρεωτικά τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Comments are closed