“Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο” οκτώ σημείων, παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στη ΔΕΘ

Ένα “πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο” που περιλαμβάνει, όπως η ίδια είπε, “οκτώ μεγάλες και τολμηρές αλλαγές”,  παρουσίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη επ` ευκαιρία της 85ης ΔΕΘ.  Στην ομιλία της κ. Γεννηματά εκπροσώπησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. κ. Μιχάλης Παπαστεργίου.

Οι 0κτώ προτάσεις που παρέθεσε η κ. Γεννηματά συνοψίζονται στα εξής:

1ον) Νέο παραγωγικό μοντέλο – Ενίσχυση την εγχώριας Παραγωγής. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

2ον ) Πρόγραμμα για «Πράσινες» Δημόσιες Επενδύσεις που θα δημιουργήσει  τις αναγκαίες υποδομές και ένα  ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων που θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον λιγνίτη.

3ον) Αλλαγή του προσανατολισμού του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής, καθώς όπως είπε,  οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν επαρκούν, για να χρηματοδοτηθεί και να πετύχει ο Ανασχηματισμός της Οικονομίας και των ασκούμενων πολιτικών.

4ον) «Πράσινη» Παιδεία-Παιδεία για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους, με μεταρρυθμίσεις στο σχολικό πρόγραμμα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αποκτούν κατάλληλες γνώσεις και στάσεις  για την αειφόρο ανάπτυξη. Επιμόρφωση  των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική ένταξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Αλλαγές στα προγράμματα διδασκαλίας που θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών. «Πράσινος μετασχηματισμός»  όλων των σχολικών κτιρίων και πανεπιστημιακών υποδομών. Ψηφιακός Διαφωτισμός» ώστε να μην οδηγήσουν οι νέες συνθήκες σε διεύρυνση ανισοτήτων.

5ον) Σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος με ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ. Με βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα που έχει ως βάση την αναδιανεμητική λογική.

6ον) Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους Κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Υποχρεωτικότητα και καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων. Φοροαπαλλαγές  για νέες θέσεις εργασίας και ειδικά για γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους.

7ον) Σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης- Ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος.  Επιτελικές υπηρεσίες στο «κέντρο» και  εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι αντίστοιχοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Ελληνική περιφέρεια.

8ον) Σχέδιο στήριξης για τους νέους. Για πρόσληψη νέων εργαζομένων για κάθε 1000 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση , θα απαλλάσσεται από την φορολογία για 1500 ευρώ.
Aπαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές για κάθε νέο μέχρι 30 ετών που ξεκινά επαγγελματική δραστηριότητα. Επιδότηση ενοικίου νέων ζευγαριών ιδίως στα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για να επιστρέψει η ζωή στο κέντρο των πόλεων.

 

Comments are closed