«Ναι» από το ΣτΕ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Το “πράσινο φως” έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην Αττικό Μετρό, ώστε να προχωρήσει στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Πλέον Αττικό Μετρό και υπουργείο Υποδομών αναμένουν την καθαρογραμμένη απόφαση για να προχωρήσει το μεγάλο έργο που μετράει σχεδόν μια δεκαετία καθυστερήσεων.

Στόχος, σύμφωνα και με τα όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου το Μετρό να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφθασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγές που κατέθεσαν: ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αλλά και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Οι παραπάνω φορείς υποστηρίζουν την λύση της in situ διατήρησης των αρχαιοτήτων και για αυτό το λόγο στράφηκαν κατά της υπουργικής απόφασης που επικύρωσε τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, πως η Πολιτεία θα αναμένει και την επίσημη καθαρογραμμένη απόφαση, χαρακτηρίζοντας «μπούλινγκ στο Συμβούλιο της Επικρατείας» τις τοποθετήσεις από πλευράς Κινήσεων και Αντιπολίτευσης «όπως προηγουμένως είχαν αποπειραθεί να κάνουν και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αν η απόφαση του ΣτΕ είναι αυτή που οι ίδιοι λένε, θα αποτελεί άλλη μία δικαίωση στην πράξη της πολιτικής μας, που είναι η μόνη που εξασφαλίζει στη Θεσσαλονίκη και Μετρό και Αρχαία Όπως συμφωνούν, άλλωστε, κυβέρνηση, ΚΑΣ, Δήμος, Περιφέρεια, παραγωγικές δυνάμεις της πόλης και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αρκετά με τις μονίμως μειοψηφικές δυνάμεις της οπισθοδρόμησης που τόσα χρόνια κρατάνε πίσω την πόλη!»

Comments are closed