(Επαν)Εκκίνηση για την ανάπλαση της Αριστοτέλους από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Στην προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική έγκριση που δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, βάζοντας έτσι εκ νέου σε φάση υλοποίησης το πολυσυζητημένο έργο, που βρίσκεται “μετέωρο” από τη δεκαετία του 1990.

Θυμίζουμε ότι  η ανάπλαση της Αριστοτέλους, αποτέλεσε αντικείμενο διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει  ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη ΄97 σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων. Το πρώτο βραβείο είχε αποσπάσει τότε η μελέτη των Νικηφορίδη-Κουόμο-Ταράνη, η οποία όμως, παρά τις εξαγγελίες, ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Για το εγχείρημα που ξεκινά σήμερα, η περιοχή μελέτης αναπτύσσεται σε μια έκταση 32,5 στρεμμάτων από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία. Στην περιοχή μελέτης συμπεριλαμβάνονται επίσης τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους αντίστοιχα, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής εικόνας από το μέτωπο της θάλασσας. Σημειώνεται ότι ο άξονας της Αριστοτέλους διαθέτει μεγάλη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, ιστορική και κοινωνική σημασία και για τον λόγο αυτό απολαμβάνει καθεστώτος προστασίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Εφραίμ Κυριζίδης, οι κύριοι άξονες της ανάπλασης είναι:

-Η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της «έξυπνης πόλης» (smartcity).

-Η αποκατάσταση του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους ως ενιαίου αντιληπτικά συνόλου.

-Η ανάδειξη της ταυτότητας του άξονα με την απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων στοιχείων που σωρεύτηκαν σταδιακά

-Η ενσωμάτωση επί του άξονα χώρων στάσης, περιπάτου, αναψυχής και συγκέντρωσης.

-Η λειτουργική και αισθητική διασύνδεση του δημόσιου χώρου του άξονα με τις ισόγειες στοές των κτιρίων που τον περιβάλλουν.

-Η βελτίωση της εικόνας της αρχιτεκτονικής της πόλης με τη διατύπωση προτάσεων για τις όψεις/βιτρίνες των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.

-Ο σχεδιασμός αστικού εξοπλισμού υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.

-Η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με χαμηλή απαίτηση συντήρησης δομικών υλικών.

Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για την Αριστοτέλους αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ενώ υπάρχει συνεργασία και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς έχει συμφωνηθεί ο Δήμος να προετοιμάζει όλα τα στάδια του έργου και η Περιφέρεια να το χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Comments are closed