To TEE/TKM, μετά από εισήγηση της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας Φυσικών, Τεχνολογικών και Άλλων Καταστροφών σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου του 2022, απέστειλε τις προτάσεις του στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Γενική Γραμματεία Δασών ΥΠΕΝ, τα Δασαρχεία Κ.εντρ. Μακεδονίας, το ΤΕΕ και τα Περιφερειακά ΤΕΕ.
Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ απέστειλε τις παρακάτω προτάσεις απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να προληφθούν φαινόμενα πυρκαγιάς, προκαλούμενα από την κλιματική αλλαγή:
Ο συστηματικός καθαρισμός των δασών σε ιδιαίτερα τρωτές περιοχές, με βάση την ήδη υπάρχουσα χαρτογράφηση των επικίνδυνων περιοχών, είναι το «κλειδί» στην προστασία από φαινόμενα πυρκαγιάς.
Ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προτείνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1. Καθαρά δασοκομικά μέτρα όπως ο κατάλληλος χειρισμός των εύφλεκτων δασών της μεσογειακής ζώνης με κατάλληλες αραιώσεις, κλαδεύσεις και απομάκρυνση του εύφλεκτου υπόροφου κατά μήκος των δρόμων ώστε να καταστούν λιγότερο εύφλεκτα και να εμποδίζεται η μετατροπή των έρπουσων πυρκαγιών σε επικόρυφες. Η διάνοιξη αντιπυρικών λωρίδων, πρέπει να γίνεται με προσοχή και μέτρο, όταν αυτές είναι απαραίτητες, στο δάσος. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στην ζώνη μίξης δασών-πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας. Τα έργα αυτά θα πρέπει να γίνουν από τους Δήμους καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές υπηρεσίες καθώς και από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας η οποία είναι αρμόδια για τον καθαρισμό των ρεμάτων.
2. Μέτρα αστυνόμευσης και επιτήρησης της περιοχής με συνεχείς περιπολίες για την αποτροπή εμπρησμών, αλλά και την έγκαιρη ανίχνευση εστιών πυρκαγιάς και την άμεση κατάσβεσή τους.
3. Μέτρα ενημέρωσης του κοινού και κυρίως των επισκεπτών για τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιών.
4. Ανάληψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων από τις δασικές υπηρεσίες, για τη προστασία του δάσους αντί της πυροσβεστικής. Στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν ειδικά ένστολα και ένοπλα σώματα, τα οποία έχουν την ευθύνη εφαρμογής της Δασικής Νομοθεσίας και της προστασίας του δάσους.
5. Σύσταση σώματος δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
6. Αναβάθμιση των φορέων και των υπηρεσιών για την προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής κρίσης, ως επιτακτική ανάγκη. Σύνδεση των αρμόδιων φορέων με τη δορυφορική παρακολούθηση εξέλιξης της πυρκαγιάς (Εθνικό Αστεροσκοπείο).
7. Σύνδεση της Πυροσβεστικής με δεδομένα μετεωρολογικών δορυφόρων και μετεωρολογικών ραντάρ, ΣΜΗΕΑ (drones), καθώς και προγνωστικών δεδομένων με βάση σύγχρονα προγνωστικά μοντέλα.
8. Εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού, σχετικά με την επικράτηση δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και εκδήλωσης πυρκαγιών, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και των διαφόρων υποδομών.
9. Η προστασία του περιαστικού δάσους στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τις σύγχρονες πόλεις με τα έντονα φαινόμενα καύσωνα. Η τοποθέτηση αισθητήρων καπνού στο δάσος θα βοηθήσει ουσιαστικά στην πρόληψη.
10. Ενίσχυση των εναέριων και επίγειων δυνάμεων. Η καταγραφή της τρωτότητας των δασών πρέπει να προηγείται της αντιπυρικής περιόδου.