Προτάσεις για θέματα ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027

Υπέρ της προσήλωσης στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, της διαφάνειας και της διατήρησης του ρόλου των Περιφερειών στη διαχείριση προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων, κλίνουν οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Με επίκεντρο τον τομέα της επιχειρηματικότητας, η Μόνιμη Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ συνέταξε υπόμνημα προτάσεων και απόψεων για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία εγκρίθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή και απεστάλη στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα σε θέματα που αφορούν στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, τη διαχείριση κρατικών ενισχύσεων, την ανάπτυξη εν γένει της Περιφέρειας και της χώρας. Άλλωστε οι μηχανικοί αποτελούν αναμφίβολα σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού και οικονομικού συστήματος.

Με γνώμονα τα παραπάνω, το ΤΕΕ/ΤΚΜ μεταξύ άλλων προτείνει τα εξής:

  • Στενότερη συνεργασία και μεγαλύτερη αξιοποίηση δομών και εργαλείων του ιδιωτικού τομέα (π.χ. Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης)
  • Η κατανομή του 30% των πόρων στις Περιφέρειες είναι σε θετική κατεύθυνση. Η φημολογούμενη απαγόρευση διαχείρισης προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων από αυτές και η συγκέντρωση όλων των πόρων σε ένα τομεακό πρόγραμμα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
  • Ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα πρέπει να έχει απόλυτη προσήλωση και στόχευση βάσει των πραγματικών αναγκών της οικονομίας αλλά και του μακροπρόθεσμου περιβάλλοντος με έμφαση σε δράσεις, προγράμματα και έργα που δημιουργούν πραγματική και διαχρονική προστιθέμενη αξία.
  • Ύπαρξη του αναγκαίου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου σε καίρια ζητήματα (χωροταξία, δικαιοσύνη, απαλλοτριώσεις, άδειες λειτουργίας, κ.λ.π.) το οποίο πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα και ολοκληρωμένα και σε πλήρη αρμονία με το νέο νόμο πλαίσιο διαχείρισης των πόρων.
  • Επαρκής δημοσιότητα και πληροφόρηση που ενισχύει τη διαφανή ενημέρωση των Δικαιούχων και των πολιτών της χώρας.
  • Δημιουργία σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων παρακολούθησης με τη δυνατότητα άμεσης εξαγωγής στατικών στοιχείων.
  • Επαρκή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των αναγκαίων επιχειρηματικών υποδομών που κρίνονται απαραίτητες για την ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης και υπηρεσιών Logistics.
  • Επιπλέον, οι προτάσεις αφορούν και στην αντιμετώπιση ζητημάτων που προκαλούν αγκυλώσεις και ανασταλτικό παράγοντα ταχείας απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του Αναπτυξιακού Νόμου στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Δείτε ολόκληρο το υπόμνημα ΕΔΩ

Comments are closed