Προτεραιότητα παραμένει για την Κίνα η μείωση της πλεονασματικής παραγωγής χάλυβα, αλλά…

Πηγή φωτογραφίας: https://www.flickr.com/photos/jepoirrier/

H πλεονασματική παραγωγή χάλυβα παγκοσμίως, με αιχμή του δόρατος την Κίνα, τα κράτη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και μερικές ακόμη χώρες, είναι ένα θέμα που έχει εκτενώς συζητηθεί. Η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα έφτασε το 2016 στους 1.628.5 MT,  με το ποσοστό απορρόφησης αυτής της δυναμικότητας να σταθεροποιείται κοντά στο 69%. Με βάση τις εκτιμήσεις, περίπου το 60% της πλεονασματικής παραγωγής αντιστοιχεί στην Κίνα.

Η κινεζική παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα αυξήθηκε 1,2% στα 808,37 εκατ. τόνους το 2016, μετά τη μείωσή της κατά 2,3% το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC). Οι τιμές του χάλυβα συνέχισαν να αυξάνονται στα τέλη του περασμένου έτους, με τον δείκτη εγχώριων τιμών χάλυβα να σημειώνει άνοδο 11,23 μονάδων τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο και να φθάνει τις 99,48 μονάδες, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015 σημείωσε άνοδο 44,13 μονάδων.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του χάλυβα – που χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά – έκαναν βουτιά επί σειρά ετών και πολλά εργοστάσια του τομέα έκλεισαν, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ωστόσο, με τις τιμές να ακολουθούν ανοδική τάση από τις αρχές του 2016, πολλά χαλυβουργεία ξαναρχίζουν την παραγωγή. Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας επανέλαβε ότι η μείωση της υπερβάλλουσας δυναμικότητας βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της, καθώς αυτή η δυναμικότητα – σε τομείς όπως του χάλυβα και του άνθρακα – επηρεάζει αρνητικά την οικονομική επίδοση της χώρας. Η Κίνα σχεδιάζει να μειώσει τη δυναμικότητα χάλυβα κατά επιπλέον 100-150 εκατ. τόνους έως το 2020, ενώ ο στόχος για μείωση το 2016 κατά 45 εκατ. τόνους υπερκαλύφθηκε.

Άρθρο με πληροφορίες από: Financial Express και Hellenic Shipping News

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed